Aktualne novice

Internetna apokalipsa

dodano: 5.3.2014

marčevske novice 2014 SZZČN

Demokracija je dostopna vsakomur, prav tako kot hotel s petimi zvezdicami. Ali poznate ta rek? Kmalu se bo nanašal tudi na internet. 

Trenutno je internet medij, v katerem lahko v enak informacijski prostor vstopajo bogati in revni, tisti, ki so na oblasti, in tisti, ki se z njimi ne strinjajo. 
No, tako se vsaj glasi uradna obljuba interneta. Da tudi na njem nismo vsi enaki in da obstajajo različni načini, da se lahko umaknejo za oblast neugodne novice, „da so na njih okvare“, da jih iskalniki „ne najdejo“ in podobno, je znano že dlje časa. 

Zdaj poskuša peščica najbogatejših tudi uradno doseči, da na internetu ne bo vse enako za vse. Ideja se skriva pod floskulo „zaščite“ vlagateljev. Če je do zdaj nekdo vlagal v hitrejše strežnike, prenose in podobno, so od tega imeli koristi vsi … V prihodnje pa bi lahko bilo drugače. Če, denimo, največji lastniki medijskega prostora vlagajo v posodobitve, naj bi potem imeli tudi pravico, da edini uporabijo nove tehnologije. Ostali bodo do novih tehnologij dostopali, le če jim bodo prvi to dovolili oziroma če bodo za to dodatno plačali. 

Neposredno to pomeni, da boste čakali, da se vam naloži naša spletna stran, desetkrat dlje kot za kakšno drugo, ki jo sofinancira veliki kapital. Bolj gledane vsebine pa bodo tudi bolje rangirane, zato jih boste na spletu tudi težje našli.

Če se vam takšna privatizacija interneta ne zdi pravična, se pridružite peticiji, ki jo je sprožila mednarodna nevladna organizacija AVAAZ. Poimenovali so jo „apokalipsa interneta“, kar ni daleč od resnice, če bo takšna predlagana zakonodaja zaživela. 

3,222656E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: