Aktualne novice

Koliko še lahko prenesemo?

dodano: 26.3.2014

Sanja Lončar, urednica (uvodnik aprilskih novic 2014 SZZČN)

Verjetno vsi poznate poskus z mišmi in cianidom. 
Pri prvi skupini miši so ugotovili, kakšna količina cianida jih bo pokončala. 
Nato so drugi skupini miši vsak dan v hrano dodajali minimalne količine cianida. Miši so sicer imele težave, kljub temu pa so se na strup počasi „navadile“. Na koncu, ko so poginile, so znanstveniki ugotovili, da je bil zanje smrtonosni odmerek nekajkrat večji kot za skupino miši, ki jih na strup niso „navajali“.

To je že zelo star poskus. V novem poskusu pa smo miši mi. 
Zelo toksične snovi, kot so aluminij in barij, iz dneva v dan iz letal trosijo po naših glavah. 
Druge težke kovine pa v rednih odmerkih „prejemamo“ z onesnaženo vodo, ostanki pesticidov na živilih in vse večjem številu kemičnih dodatkov v hrani. 
In ker to vse težje prenašamo in vse bolj zbolevamo za rakom, nam bodo pomagali z dodatnimi odmerki strupov, ki se imenujejo „kemoterapija“ ali obsevanje.

Zagotovo je zanimivo vprašanje, koliko lahko prenese človeško telo. Osebno pa mi je še bolj zanimivo vprašanje, koliko prenese naš razum, ki še vedno trdi, da je vse v redu, da bodo drugi poskrbeli za nas, da strokovnjaki vedo, kaj počnejo, da zagotovo ne more biti tako hudo itd. 

Strup samoslepljenja se mi zdi veliko bolj nevaren od težkih kovin. Za to, da so nam poškodovali telo, morda nismo sami krivi. Za to, da ne želimo poslušati lastne zavesti in verjamemo zgodbicam zgolj zato, ker je tako bolj priročno, pa smo nepreklicno odgovorni. Kakšen odmerek strupene brezbrižnosti še lahko prenesemo? 

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.