Aktualne novice

Nasveti ljudskega zdravnika - otroške bolezni

dodano: 28.6.2007

Skupaj za zdravje človeka in narave

Otroške bolezni so do neke mere koristne, saj v vročini, ki jih spremlja, zgori marsikaj, kar bi sicer prej ali slej škodilo. To pa ne pomeni, da bi morali otroške bolezni namerno izzvati. Že same po sebi pridejo dovolj kmalu, in čim večji in čim krepkejši je otrok, tem lažje jih preboli.

Če otroške bolezni pravilno obravnavamo in podpiramo naravno odzivnost organizma, resnično pomenijo pravo čiščenje organizma. Z vročino izgorijo skoraj vsi strupi, celo tisti, ki jih je otrok morda prinesel s seboj iz embrionalnega življenja. Zdravniki, ki znajo dobro opazovati, ugotavljajo,da ljudi, ki niso preboleli otroških bolezni, v poznejših letih mnogo pogosteje doletijo različne bolezni, celo rak. To govori v prid čudežni zdravilni moči vročine. Večina otrok, ki umre zaradi otroške bolezni, pravzaprav umre zaradi napačnega zdravljenja.

Najslabše pri tem je medikamentozno zaviranje normalnih bolezenskih procesov, zlasti vročine in prišca (izpuščajev). Vročina je notranja obramba organizma, pri kateri izgorijo vdirajoči in že prisotni strupi. Prišc predstavlja naravno odvajanje strupov skozi kožo oziroma njene pore, zato ga ne smemo preprečevati – to bi lahko škodilo srcu, živčevju, dihalom in povzrocilo mnogo hujše komplikacije. Zelo škodljivi so tudi kemoterapevtiki.

Prav gotovo je zelo enostavno v vodi raztopiti nekaj tabletk; vročina mine in bolezen je videti prav nedolžna (prešla je naglo in pravega vrhunca sploh ni dosegla). Da pa so infekcijski strupi ostali v telesu in lahko vsak trenutek povzročijo novo, hujšo, bolezen (vnetje srčne mišice, sklepni revmatizem), o tem večina niti ne razmišlja.

Pred vlomilci se ne ubranimo, če zapremo vrata, okna in izklopimo alarmno napravo.

»Če ima otrok visoko vročino, vendar ne moremo samo čakati, ne da bi kaj ukrenili, lahko nam umre«, mi pogosto reče kakšna bolniška ali otroška sestra. Seveda ne bomo stali križem rok, toda vročino lahko zaviramo ali pa ta koristen notranji ogenj podpiramo. Če podpiramo delovanje vročine tako, da vsi odvodi pravilno delujejo, potem v tej telesni peči vse gorljivo zgori in se zelo hitro izloči. Telo ima spet svoj mir in je očiščeno.

Pomembna je skrb za to, da je črevo izpraznjeno. Prav tako moramo pri vsaki nalezljivi bolezni skrbno opazovati delovanje ledvic. Podpremo ga lahko s presličnim čajem ali s preparatom Nephrosolid. Vzdrževati je treba tudi pravilno izločanje skozi kožo. Tu nam pomagajo Kneipp, Priessnitz in drugi »vodni zdravniki«, kajti za spodbujanje kože so dovoljeni le povoji: topli ali mrzli, odvisno od primera. Topli povoji ne morejo nikoli škodovati, pri uporabi mrzlih pa moramo biti zelo previdni - a vročično telo se ne ohladi tako hitro, in mrzel povoj praviloma zmanjša notranjo vročino, poveca pa zunanjo.

Mnogi starši se pri majhnem otroku ustrašijo povišane telesne temperature, ki še vedno hitro raste. Vendar je to dobro in koristno, saj omogoča, da vse škodljivo hitro izgori. Srce otroka je mnogo krepkejše, kot mislimo. O tem se lahko prepričamo že, če pomislimo na razmerje med težo srca in telesa, ki je pri otroku mnogo ugodnejše – v prid srca - kot pri odraslem človeku.

Nikoli ne smemo pozabiti, da je nasprotovanje naravi škodljivo in da mora vsak naš poseg podpirati naravne obrambne procese. Otroci in odrasli so toliko bolj izpostavljeni nalezljivim boleznim, kolikor slabše so hranjeni. Zlasti pomanjkanje vitaminov zveča dovzetnost za nalezljive bolezni. Imunizacija otrok z zaščitnimi snovmi ni priporočljiva, ker je takšna zaščita kratkotrajna in zavira naravno obrambo organizma.

Povzeto iz publikacije A.Vogel: Der kleine Doktor, A.Vogel Verlag, 2000, v slovenšcini "Ljudski zdravnik", založba Mladinska knjiga, 1975<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.