Aktualne novice

Uporaba setvenega koledarja Marie Thun kot priročnik v vrtu, kuhinji in v življenju

dodano: 23.4.2014

Marinka Jenko (Društvo Sorško polje)

Setveneni priročnik Marije Thun je koledar za poljedelce, vrtičkarje in čebelarje in je nastal na podlagi raziskovanj zvezdnih konstelacij. Avtorja Matthias K. Thun (sin pokojne Marije Thun) in Christina Svhmidt-Rudt. Upošteva biološko – dinamično metodo: zdravje za naravo in človeka. Avtorja poudarjata, da se navodila priročnika nanašajo na astronomske in ne na astrološke izračune in so utemeljena v znanstvenih raziskavah delovanja kozmičnih konstalacij. Zaradi tega je ta koledar edini, ki je primeren kot priročnik.

Koledar predstavlja ugodne dneve za setev, presajanje, nego in spravilo rastlin ter delo s čebelami.
Namenjen je tako začetnikom, kot tudi tistim, ki ga že dalj časa uporabljajo. Setveni priročnik po Mariji Thun  izhaja že več kot 50 let, zadnja leta že v 27 jezikih. Poleg datumov, luninih men upošteva tudi astronomske konstelacije planetov in zodiakalnih ozvezdij, ki vplivajo na rast in razvoj rastlin ter življenje na Zemlji. Nakazuje nam pogled v dejavnike in vplive, ki vsakodnevno določajo potek našega življenja. Z njegovim poznavanjem in upoštevanjem postane življenje in delo bolj zanimivo, bolj popolno in uspešnejše. Tudi kmetijski pridelki so bolj zdravi in okusni ker vsebujejo vitalne energije, ki omogočajo zdravo prehrano in s tem boljše zdravje.

Osnove uporabe Setvenega priročnika se lahko zelo hitro naučimo. Če pa hočemo v praksi uporabiti vso njegovo vsebino, pa se je v njegovo vsebino potrebno poglobiti. Predavanje nam je dalo osnovne smernice za uporabo.

Priročnik obsega:
Za vsak mesec koledarskega leta so označeni SETVENI DNEVI. Ure so navedene po srednjeevropskem času (Basel). Časovna razlika za Slovenijo je približno 15 minut. Setveni koledar upošteva poletni čas!

Prvi stolpec predstavlja datum (navpično vse dneve v mesecu). Dnevi »pobarvani« z zeleno barvo predstavljajo čas za presajanje.
Drugi stolpec nam pove pred katerim ozvezdjem se nahaja luna.
Tretji stolpec predstavlja konstalacije planetov: ščip (polna luna- vse suho, delovanje na živce, zelišča imajo večjo moč), mlaj (vsebnost tekočin večja, čas za razstrupljanje) padni vozel, dvižni vozel, padajoči lunin lok  (čas za presajanje, setev), dvigajoči lunin lok (čas za obiranje), največjo in najmanjšo oddaljenost lune od Zemlje, mrk in trigon.
Četrti stolpec predstavlja element (voda, toplota, zemlja, svetloba)
Peti stolpec predstavlja ugoden impulz za rastlino in ura (list, plod, korenina, cvet). Rastline, ki so tu navedene, v tem času sejemo, presajamo, okopavamo, oskrbujemo in spravljamo.

K plodovkam štejemo vse rastline, ki tvorijo plod v območju semen (fižol, grah, kumarice, buče, leča, koruza, paprika, paradižnik in bučke, vsa ozimna in jara žita, pa tudi jagode, vse sadno drevje in jagodičevje)

Korenovke so vse rastline, ki razvijejo plod v območju korenin (korenček, pastinak, redkvica, repa, rdeča pesa, črni koren, zelena, pesa, peteršilj, tudi krompir, česen, čebula)
listnate rastline so vse rastline, katerih listi in stebla, nam služijo kot hrana in ki jih rastline tudi posebno krepko oblikujejo (večinoma vse kapusnice, tudi nadzemna kolerabica in cvetača, listnati peteršilj, radič endivija, motovilec, beluši, sladki komarček…)

K cvetnicam štejemo vse rastline pri katerih si želimo bogato in dolgo cvetenje (brokoli, oljnice, cvetice – režemo jih zjutraj…), zelišča nabiramo na dan za cvet

V petem stolpcu so s pikicami označeni neugodni dnevi, oziroma čas, ki je neprimeren za kakršno koli delo na vrtu (časi mrkov in vozlov Lune ali planetov, pa tudi drugih negativnih konstalacij).
Šesti stolpec predstavlja pripombe (verjetnost neviht, viharjev, nevarnost potresov, kritično v prometu, nevarnost vulkanskih izbruhov).
Sedmi stolpec predstavlja predloge za opravila. Tu lahko zapisujemo naša opravila.
Ob vsakem koledarskem mesecu so zapisana posebna, dodatna navodila za dela na vrtu, sadovnjaku, vinogradu…

ŠE NEKAJ KORISTNIH INFORMACIJ:
Delovanje naravnih ritmov Zemlje
- dnevni ritem (Zemlja od 24. do 12 ure izdihuje, zato dopoldne nabiramo nadzemne dele rastlin - zelišča, od 12. do 24. ure pa zemlja vdihuje – takrat nabiramo podzemne dele rastlin: peso, krompir, proti večeru sadimo sadike)
- letni ritem vdiha in izdiha - zdaj smo v času izdiha  (pol leta rastline rastejo do Kresa, nato se v drugi polovici leta razvijajo plodovi)
- če koprive rabimo za škropljenje proti ušem, jih namakamo 24 ur, če jih namakamo dalj časa jih uporabimo kot gnojilo
- gabez namakamo za gnojilo (vmes ga večkrat pomešamo), uporabimo ga v razmerju 1:10

KOLEDAR V KUHINJI IN STANOVANJU
- pri pojemajoča luna – lahko več jemo pa se ne bomo zredili,
- pri kuhanju marmelade na dan za plod pri rastoči luni bomo porabili četrtino manj sladkorja
- pri pojemajoči lunin nam gredo bolje od rok večja dela v stanovanju - pospravljanje

KOLEDAR PRI ZDRAVLJENJU
- za operacije je bolje v času pojemajoče lune

KOLEDAR V KOZMETIKI
- striženje las ob pojemajoči luni v devici za počasno rast las, ob rastoči luni v levu pa za goste in krepke lase

Dogodek je potekal v četrtek 17. aprila 2014, ob 19. uri v Šmartinskem domu v Stražišču.

Predavala je ga. Zdenka Frelih, ki vrtnari po biodinamičnih načelih od kar je članica društva Ajda Gorenjska (od leta 2000). Je tudi članica društva Sorško polje, približajmo se naravi.

Po predavanju je potekala izmenjali semen v okviru vse slovenske akcije Štafeta semen. Članice Društva Sorško polje so pripravile manjšo pogostitev in predstavitev avtohtonih in domačih semen, ter razdelila semena, ki smo jih člani društva pridelali na skupnih vrtovih v Prašah in Zbiljah. Danica Pavlič pa je prodajala ekološke sadike zelenjadnic in ekološka semena edine ekološke semenarske hiše v Sloveniji Amarant. Ključne besede:
setveni priročnik, koledar marie Thun

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.