Aktualne novice

V Ljubljani od 14. maja 2014 nov ekotržni dan ob sredah

dodano: 8.5.2014

ITR, Ljubljana 8.5.2014

Ekološko, sveže in okusno, pa seveda pridelano čim bliže! To je že ves čas geslo ljubljanske ekološke tržnice, na kateri v centru Ljubljane že petnajst let vsako soboto ponujajo živila s slovenskih ekoloških kmetij. Letošnjo 15-letnico delovanja bo obeležila uvedba dodatnega tržnega dne ob sredah, z začetkom to sredo, 14. maja, na Pogačarjevem trgu (osrednja tržnica). Na ta dan bo dvanajst ekoloških kmetij in malih predelovalcev kupce pozdravilo s svežo pomladno ponudbo in pokušino. 

Inštitut za trajnostni razvoj (ITR), ki koordinira razvoj in delovanje ekološke tržnice, si je za dodaten tržni dan prizadeval že več let. Da je letos uspelo, so ITR in kmetom pomagale izkušnje s Trubarjevo zeleno tržnico (v organizaciji društva Prostorož lani in predlani). 

Anamarija Slabe, direktorica ITR, pravi: »Z ljubljansko ekotržnico smo začeli leta 1999 na dveh stojnicah na nabrežju Ljubljanice, naslednje leto jih je bilo že 10, leto kasneje pa smo se preselili na osrednjo ljubljansko tržnico na Pogačarjev trg. Ves čas je rasla tako ponudba, ki danes obsega že 30 stojnic, kot tudi krog kupcev, ki vse bolj cenijo ne le certificirano ekološko hrano, temveč še zlasti tisto, ki je ekološko pridelana v Sloveniji. Na ekotržnici kupimo res svežo zelenjavo in sadje, saj kmetje tisto, kar ponudijo, naberejo prejšnji dan. 
Poleg tega z nakupom podpiramo slovenske ekološke pridelovalce in s tem varujemo našo vodo, tla in naravo.« 

Ob sredah bo na voljo večina ponudbe, kot je na ekotržnici ob sobotah. Delovni čas bo prilagojen odzivu kupcev in razpoložljivosti pridelkov. Uradno so sicer lahko prodajalci na tržnici od 8. do 18. ure (poleti), ker pa ponujajo le tisto, kar zraste na njihovih njivah, zaloge pač niso neomejene. 

Uvedbo ekotržnice l. 1999 je podprla tudi Mestna občina Ljubljana. Letos so se na ITR spet obrnili nanjo, in sicer s prošnjo za zagotovitev bolj stalne lokacije za ekotržnico. Vse pogostejše sobotne prireditve in vse daljši novoletni sejem na Pogačarjevem trgu so za vse na ekotržnici prava nočna mora, saj takrat dobesedno izgine: ekološki kmetje se morajo premakniti na druge lokacije in kupci jih pogosto ne najdejo. 

Na ITR pravijo: »Upamo, da bo v času prireditev na Pogačarjevem trgu sobotna ekotržnica kmalu lahko potekala na Stritarjevi ulici, da jo bodo stalni kupci in obiskovalci mesta lahko našli. Za novo sredino ekotržnico pa upamo, da bo čim bolje izpolnjevala želje po pogostejši ponudbi svežih slovenskih ekoživil v Ljubljani.« 

Vabljeni torej 14. maja 2014 na Pogačarjev trg po ekološko hrano: svežo sezonsko zelenjavo, dober in raznovrsten kruh ter moke in kaše, okusno in zdravo pecivo, vključno s presnimi sladicami; pa tudi po sadje in sokove, živila iz konoplje, testenine, in še kaj se bo našlo. 

Nadaljnje informacije: 
Inštitut za trajnostni razvoj, tel. 041 725 991, anamarija.slabe@itr.si 
Na dan otvoritve: tel. 051 368 890; 01 4397 460; info@itr.si  Ključne besede:
ekotržnica, ekoizdelki, Ljubljana

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.