Aktualne novice

Sporočilo za medije: pritožba Umanotere in ITR na Oglaševalsko razsodišče

dodano: 16.5.2014

ITR, Ljubljana, 16. 5. 2014

TV-oglas Skrbimo za svoje korenine zavaja potrošnike, zato sta Umanotera in Inštitut za trajnostni razvoj vložila pritožbo na Oglaševalsko razsodišče.

Evropska komisija z oglasom Skrbimo za svoje korenine (klikni tukaj) potrošnike oziroma gledalce zavaja glede okoljevarstvene naravnanosti Skupne kmetijske politike (SKP), menijo v Umanoteri in Inštitutu za trajnostni razvoj (ITR). Zato sta prejšnji teden vložila pritožbo na Oglaševalsko razsodišče Slovenske oglaševalske zbornice. “Evropska komisija z oglasom neupravičeno namiguje, da je okolju prijazna celotna SKP, dejansko pa se za ukrepe spodbujanja okolju prijaznejših kmetijskih praks porabi le približno tretjina evropskega kmetijskega proračuna. Oglaševanje poleg tega predstavlja nenamensko porabo javnega denarja, ki bi ga bilo bolj smotrno nameniti za spodbujanje ekološkega kmetijstva,” je ob tem povedala Renata Karba iz Umanotere.

Oglas je Evropska komisija predvajala marca in aprila letos po TV kanalih in kinematografih v vseh državah EU. Za Umanotero in ITR so sporni štirje prikazi, ki namigujejo, da SKP kot celota spodbuja ohranjanje tal, krajine ter biotske raznovrstnosti, dobro počutje živali, nizkoogljično kmetijstvo ter kmetijstvo brez uporabe škodljivih kemikalij. “Večji del proračuna SKP je namenjen za podporo kmetijstvu, ki je visoko intenzivno po porabi energije in naravnih virov ter je v veliki meri v konfliktu z biotsko raznovrstnostjo ter kakovostjo vode in tal, velik del praks reje in ravnanja z živalmi pa še vedno povzroča slabo počutje ali celo trpljenje živali,” je dodala direktorica ITR Anamarija Slabe.

Že pred dvema letoma so vsi s področja kmetijstva in Evropska komisija zagotavljali, da bo novo obdobje 2014-2020 prineslo temeljito ozelenitev SKP. Ko je bil dogovor o proračunu sprejet, pa je od "zelenih" obljub ostalo zelo malo, še ugotavlja Anamarija Slabe: “Popotnica za novo programsko obdobje je tako zelo neobetavna. Tudi v Sloveniji so v kmetijstvu najglasnejši tisti, ki zagovarjajo čim več denarja za čim manj sprememb. Tako kot vselej doslej se je spremenil predvsem besednjak: zdaj je "zeleno" pač postalo vse, kar je domače - in resnične spremembe v smeri višje kakovosti in varsta okolja postanejo odveč.”

Dokaz škodljivega vpliva SKP oziroma sistema kmetijskih subvencij je naglo upadanje populacij travniških ptic. S tem v zvezi se je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije 15. aprila uradno pritožilo na Evropsko komisijo in opozorilo, da je treba ukrepati proti državam, ki svojih obveznosti glede varstva okolja ne jemljejo resno.

“Evropska komisija naj okolju prijazno naravnanost kmetijske politike raje izkazuje z ugodnimi učinki subvencijske politike in drugih ukrepov v okolju - to bo veliko bolj prepričljivo kot zavajajoče kampanje v medijih”, je sporočilo Evropski komisiji povzela Renata Karba.

Celotna pritožba Oglaševalskemu razsodišču je na tem spletnem naslovu (klikni tukaj).

Oglas Skbimo za svoje korenine (v angleščini) je na tem spletnem naslovu (klikni tukaj).

Dodatne informacije:
* Umanotera, tel. 01 4397 100, Iva Gruden (iva@umanotera.org (mailto:iva@umanotera.org) 
* Inštitut za trajnostni razvoj, tel. 01 4397 465, Anamarija Slabe (anamarija.slabe@itr.si)

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.