Aktualne novice

PESTICIDI V ŽIVILIH: Veste katera živila so najbolj »umazana«?

dodano: 23.6.2014

Jasmina Bevc Bahar, Zveza potrošnikov Slovenije, zps@zps.si,

ZPS je tokrat vzel pod drobnogled podatke, katera živila so lahko najbolj obremenjena s fitofarmacevtskimi sredstvi oziroma pesticidi. Preverili večletna, javno dostopna poročila, tako iz EU kot tudi slovenska, o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih.

V Sloveniji so bili najboljši rezultati pri živilih iz ekološke pridelave, žitih, živilih živalskega izvora ter pri hrani za dojenčke in male otroke, saj vzorci niso vsebovali zaznavnih količin ostankov pesticidov.

V EU pa so bili najboljši rezultati pri živilih živalskega izvora (mleko, meso, med, jajca), ekološko pridelanih živilih ter hrani za dojenčke in majhne otroke, saj so v manj kot 1 % teh vzorcev našli ostanke pesticidov in še to pod MRL (maximum residue limit).

EU : Okoli 97,5 % vzorcev je bilo skladnih z zakonodajo
»Pregledali smo rezultate opravljenih analiz za leti 2009 in 2010, ki so tudi zadnji dostopni, objavljeni v lanskem letu. V tem obdobju so države, članice EU, pa tudi Islandija in Liechtenstein, analizirale skupaj preko 140.000 vzorcev, podrobno so pregledali okoli 300 različnih vrst živil oziroma hrane in analizirali več kot 14 milijonov posameznih snovi,« je izpostavila Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Okoli 97,5 % vzorcev (povprečje dveh let) je vsebovalo manj ostankov pesticidov, kot je zakonsko določena najvišja mejna vrednost v živilu (MRL- maximum residue limit). Največ pa so jih našli v citrusih in jagodah, po podatkih zbranih v letu 2009 izstopajo še grozdje in paprike, v letu 2010 pa jetrih. Vendar, da ne bo pomote, vsebnost ostankov pesticidov je bila pod MRL.«

Med živili, pri katerih je bila vsebnost ostankov pesticidov večja od dovoljene MRL, pa so bili 2009. leta namizno grozdje, paprika, jajčevci, grah, žito, maslo, cvetača, banane, kokošja jajca, 2010. pa oves, solata, jagode, breskve, jabolka, hruške, paradižnik, por, glavnato zelje, rž.

SLOVENIJA: rezultati se izboljšujejo, a število vzorcev pa se zmanjšuje
V štirih letih je bilo analiziranih največ vzorcev sadja in zelenjave, sledijo žita, okoli 60 je bilo vzorcev živil živalskega izvora in hrane za dojenčke in male otroke. Le dvajset (20) odstotkov vseh vzorcev so bila predelana živila.

Med živili, ki so vsebovala ostanke pesticidov nad dovoljeno MRL najdemo:
2009: hruške, jagode, solata, maline, češnje, namizno grozdje, breskve, peteršilj, jajčevec, brokoli, marelice.
2010: hruške, špinača, gomoljčna zelena, solata, redkvice, breskve, kitajsko zelje, kumare, peteršilj, lubenice, pomaranče.
2011: hruške, špinača, stročji fižol, endivija, blitva, repa, namizno grozdje, pomaranče.
2012: breskve, kitajsko zelje, solata, koleraba, pomaranče, paprika, pomelo.

Nasvet ZPS za manj pesticidov v hrani:
· Prehranjujte se pestro in ne uživajte vsak dan enakih živil.
· Živil, ki jih ne najdemo na seznamih »najbolj umazanih«, je veliko (tudi čebula in korenje ter slive, ribez, ohrovt in večina stročnic).
· Čim večkrat si privoščite živila iz ekološke pridelave.
· Kupujte sadje in zelenjavo slovenskega porekla, saj podatki kažejo, da sadje in zelenjava, pridelana v Sloveniji, vsebujeta manj ostankov pesticidov kot tista, ki prihajata od drugje (tudi iz EU). Od trgovca (tudi na tržnici) zahtevajte potrdilo o poreklu – to mora biti na svežem sadju in zelenjavi tudi napisano.Ključne besede:
FFS, pesticidi, živila, ostanki pesticidov

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.