Aktualne novice

V zapor zaradi kopriv?

dodano: 23.6.2014

novice junij/julij SZZČN 2014

Biodinamiki vedo, da koprive posredujejo energijo sonca, zato jih uporabljajo kot osrednji preparat v pripravi biodinamičnega komposta. Tudi fitoterapevti poznajo vrednost koprive, ki je ena izmed redkih zdravilnih rastlin z izjemno širokim področjem uporabe, ob tem pa bo v vsakem telesu storila prav tisto, kar organizem potrebuje. 

Ali ste vedeli, da bo osebam s premalo železa kura s koprivami pomagala do več železa, tistim, ki ga imajo preveč, pa bo enaka kura pomagala železo znižati? 

Tudi vrtičkarjem bodo moči koprive še kako prišle prav, bodisi kot učinkovita gnojnica, listno gnojilo ali zdravilo za rastline. Če koprivne liste namočimo za en dan  v mrzli vodi, potem lahko s pripravkom škropimo po listih. Če so koprive namočene dlje časa, postaja pripravek premočen (liste lahko ožge), zato ga je treba polivati le po prsti.
Če pustimo gnojevko stati 40 dni, bo dozorela in ne bo več imela neprijetnega vonja. 

Koprive so tako koristne, vsestranske in neškodljive, da to očitno nekomu ne ustreza. Tako so v Franciji leta 2006* pričeli z gonjo proti oglaševanju in prodaji fitofarmacevtskih sredstev brez dovoljenja za promet in tako je v nemilost zapadlo tudi gnojilo iz kopriv.  Ni hec, za kršitve zakonodaje, ki omogoča, da nam pesticide promovirajo domala kot “božji dar”, prepoveduje pa, da bi izvedeli kaj o koristnosti kopriv (ker njena neškodljivost ni znanstveno dokazana), pa je zagrožena kazen 75.000 evrov in dve leti zapora.  

Očitno bodo ponudniki naravnih sredstev soočeni z vse večjimi ovirami, da bi nam predstavili naravna sredstva za varstvo rastlin. Zato bo toliko bolj pomembno, da se s koristmi kopriv, neema, preslice, pelina, bolhača, alg in mnogih drugih rastlin seznanimo sami. 

*Več o prepovedi kopriv v Franciji na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=sVoNucYybsE (v nemškem jeziku).Ključne besede:
koprive, železo, gnojenje, zaščita, škropljenje

 

Sorodne novice:

3,222656E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: