Aktualne novice

V zapor zaradi kopriv?

dodano: 23.6.2014

novice junij/julij SZZČN 2014

Biodinamiki vedo, da koprive posredujejo energijo sonca, zato jih uporabljajo kot osrednji preparat v pripravi biodinamičnega komposta. Tudi fitoterapevti poznajo vrednost koprive, ki je ena izmed redkih zdravilnih rastlin z izjemno širokim področjem uporabe, ob tem pa bo v vsakem telesu storila prav tisto, kar organizem potrebuje. 

Ali ste vedeli, da bo osebam s premalo železa kura s koprivami pomagala do več železa, tistim, ki ga imajo preveč, pa bo enaka kura pomagala železo znižati? 

Tudi vrtičkarjem bodo moči koprive še kako prišle prav, bodisi kot učinkovita gnojnica, listno gnojilo ali zdravilo za rastline. Če koprivne liste namočimo za en dan  v mrzli vodi, potem lahko s pripravkom škropimo po listih. Če so koprive namočene dlje časa, postaja pripravek premočen (liste lahko ožge), zato ga je treba polivati le po prsti.
Če pustimo gnojevko stati 40 dni, bo dozorela in ne bo več imela neprijetnega vonja. 

Koprive so tako koristne, vsestranske in neškodljive, da to očitno nekomu ne ustreza. Tako so v Franciji leta 2006* pričeli z gonjo proti oglaševanju in prodaji fitofarmacevtskih sredstev brez dovoljenja za promet in tako je v nemilost zapadlo tudi gnojilo iz kopriv.  Ni hec, za kršitve zakonodaje, ki omogoča, da nam pesticide promovirajo domala kot “božji dar”, prepoveduje pa, da bi izvedeli kaj o koristnosti kopriv (ker njena neškodljivost ni znanstveno dokazana), pa je zagrožena kazen 75.000 evrov in dve leti zapora.  

Očitno bodo ponudniki naravnih sredstev soočeni z vse večjimi ovirami, da bi nam predstavili naravna sredstva za varstvo rastlin. Zato bo toliko bolj pomembno, da se s koristmi kopriv, neema, preslice, pelina, bolhača, alg in mnogih drugih rastlin seznanimo sami. 

*Več o prepovedi kopriv v Franciji na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=sVoNucYybsE (v nemškem jeziku).Ključne besede:
koprive, železo, gnojenje, zaščita, škropljenje

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.