Aktualne novice

Pet strank se je zavezalo k trajnostnemu razvoju Slovenije

dodano: 7.7.2014

Umanotera, Ljubljana, 4. julij 2014

Pet strank kandidatk na prihajajočih predčasnih državnozborskih volitvah je podpisalo Zaveze za Trajnostni razvojni podvig 2014-2018, ki jim jih je 24. junija poslala Mreža Plan B za Slovenijo. S tem zagotavljajo, da bodo podprle zapis trajnostnega razvoja v ustavo in prehod v zeleno gospodarstvo ter vzpostavile Službo vlade za trajnostni razvoj, postopno ukinile okolju škodljive subvencije in ohranjale biotsko raznovrstnost.

K spodbujanju in utrjevanju trajnostnega razvoja so se zavezale stranke Združena levica, Verjamem, Državljanska lista, Slovenska nacionalna stranka in Piratska stranka. Stranka Nova Slovenija je podpisala eno zavezo (podpora prehodu v zeleno gospodarstvo). Podpisi zavez so na voljo na tem spletnem naslovu. Tri stranke so zapisale, da trajnostno usmeritev v zeleno gospodarstvo načelno podpirajo, konkretnih zavez pa niso podpisale: Pozitivna Slovenija, Slovenska demokratska stranka in Stranka Mira Cerarja. Od strank Slovenska ljudska stranka, Desus, Naprej Slovenija, Socialni demokrati, Zeleni Slovenije Zavezništvo Alenke Bratušek, Liberalno gospodarska stranka in Humana Slovenija nismo prejeli nobenega odziva.

Mreža Plan B za Slovenijo še naprej poudarja, da omenjene skrbno izbrane zaveze povzemajo ključne vzvode politike tudi za oživljanje slovenskega gospodarstva in uravnotežanje proračuna. Trajnostni razvoj namreč pomeni postopno, a globinsko preobrazbo v socialno pravično družbo, v nizkoogljično in krožno gospodarstvo. Pomeni prehod v družbo višje kakovosti življenja in blagostanja, ob desetkrat manjši porabi naravnih surovin in energije od sedanje. Strankam, ki bodo sestavljale prihodnji parlament in vlado, Mreža Plan B za Slovenijo zato predlaga sodelovanje pri ukrepih za prehod v trajnostno družbo.

Dodatne informacije: Iva Gruden, Umanotera, 01 439 71 00, iva@umanotera.org.Ključne besede:
volitve, zeleno gospodarstvo, trajnostni razvoj

 

Sorodne novice:

1,501465E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: