Aktualne novice

Na zahodu nič novega

dodano: 12.8.2014

Sanja Lončar, urednica (novice avgust / september SZZČN 2014)

Prvi slovenski eko vodič je zagledal luč dneva leta 2005 v izdaji ITR. Od takrat tradicijo eko vodičev vzdržujemo in se tokrat desetič zapovrstjo lotevamo pregleda dogajanja na tem področju. 

Ker so na spletu na razpolago vsi eko vodiči od leta 2008 naprej, se ne bomo ponovno posvečali opredelitvam, pravilnikom, oznakam in preglednicam, ki že leta ne kažejo veliko novega.
 
Tisto, kar verjamemo, da nas vse najbolj zanima, je preprosto vprašanje, ali smo danes zastrupljeni manj ali bolj kot pred leti. Kakšni so obeti? In kakšne možnosti izbire imamo pred seboj? 

Vprašanja so preprosta – odgovori pa vse bolj zapleteni. 

Tisti, ki jih z davkoplačevalskim denarjem plačujemo, da skrbijo za naše zdravje, se bolj ukvarjajo s tem, kako bo vse lepo videti na papirju. Kako je na poljih, pa je že druga zgodba. 

Tako kot več ljudi živi od raka, kot jih je zaradi njega zbolelo, gre tudi eko scena nevarno v to smer. Na enega eko pridelovalca pride vse več politikov, kontrolorjev, birokratov, pravnikov, bančnikov, znanstvenikov, trgovcev in drugih, ki so vključeni v ceno njegovega izdelka. 

Eko gibanje se je začelo kot iskanje drugačnega odnosa do narave, živali, sočloveka … Na poti razvoja eko ponudbe je nastalo veliko križišč in mnoge poti vodijo vse dlje od prvotno začrtane smeri. Zato je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da znamo prepoznati pravo kakovost in prave ljudi, ki so vredni zaupanja. 

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.