Aktualne novice

Jamie Oliver in eko ponudniki premikajo Anglijo!

dodano: 11.2.2008

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Izjemno visoko število zdravstvenih težav in predebelih otrok je prepričalo tudi najbolj konzervativne Angleže, da so v otroški prehrani nujne korenite spremembe. In ker veliko otrok pretežni del svoje prehrane zaužije v šolah, je treba začeti pri šolski ponudbi.
Kampanja Hrana za življenje Ekološkega združenja Soil Association, ki ga podpira zvezdnik Jamie Oliver, je dodobra pometla z vso nezdravo navlako v avtomatih in na policah šolskih restavracij.

Prepovedali so prodajo slaščic, sladkanih pijač in nezdravih prigrizkov. Namesto tega so povečali prodajo mleka in jogurtnih napitkov, sadnih sokov in vode. Na jedilniku ni več ocvrtih jedi in obdelanih mesnih izdelkov.

Kruh in kakovostna voda sta na voljo brezplačno, sadje in zelenjava sta na jedilniku vsaj dvakrat na dan. Število eko obrokov v šolah  se je v dveh letih podvojilo. Iz 700.000 leta 2004 na 1.500.000 leta 2006.

Država podpira projekt s petindvajsetimi milijoni evrov, ki so jih zagotovili iz sredstev nacionalne loterije.

Pritiski industrije hitre prehrane, ki je s tem veliko izgubila, so opazni in v medijih ne manjka iskanja napak v novem sistemu prehrane, a kot kaže, bo projekt zdržal.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: