Aktualne novice

Jamie Oliver in eko ponudniki premikajo Anglijo!

dodano: 11.2.2008

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Izjemno visoko število zdravstvenih težav in predebelih otrok je prepričalo tudi najbolj konzervativne Angleže, da so v otroški prehrani nujne korenite spremembe. In ker veliko otrok pretežni del svoje prehrane zaužije v šolah, je treba začeti pri šolski ponudbi.
Kampanja Hrana za življenje Ekološkega združenja Soil Association, ki ga podpira zvezdnik Jamie Oliver, je dodobra pometla z vso nezdravo navlako v avtomatih in na policah šolskih restavracij.

Prepovedali so prodajo slaščic, sladkanih pijač in nezdravih prigrizkov. Namesto tega so povečali prodajo mleka in jogurtnih napitkov, sadnih sokov in vode. Na jedilniku ni več ocvrtih jedi in obdelanih mesnih izdelkov.

Kruh in kakovostna voda sta na voljo brezplačno, sadje in zelenjava sta na jedilniku vsaj dvakrat na dan. Število eko obrokov v šolah  se je v dveh letih podvojilo. Iz 700.000 leta 2004 na 1.500.000 leta 2006.

Država podpira projekt s petindvajsetimi milijoni evrov, ki so jih zagotovili iz sredstev nacionalne loterije.

Pritiski industrije hitre prehrane, ki je s tem veliko izgubila, so opazni in v medijih ne manjka iskanja napak v novem sistemu prehrane, a kot kaže, bo projekt zdržal.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.