Aktualne novice

Težave s spominom

dodano: 28.10.2014

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novembrskih novuc SZZČN 2014)

Kratek spomin naših politikov ni nič novega. Že dan po volitvah večina pozabi vse, kar je obljubila pred njimi. Bolj presenetljivo je, da so enako kratkega spomina tudi volivci. In podoben vzorec lahko vidimo na vseh področjih življenja. Že šola je zastavljena tako, da se otroci učijo za to, da bi opravili test, na pamet naučeno pa gre lahko že naslednji dan v pozabo. 

Enako se nadaljuje v vseh fazah življenja. Ljudje živijo z danes na jutri. Od praznika do praznika, od plače do plače, od ene krize do druge. Kot ugotavljajo raziskovalci, večina prebivalstva ni sposobna predvideti posledic, ki so oddaljene dlje kot dva dni. Če ta trenutek nekaj ne boli, potem sklepajo, da to ne škoduje.
 
Sistematično uničevanje možganov je le eden izmed procesov, ki ga lahko opazujemo že desetletje. Dejansko je pravo čudo, da so toliko zdržali. 

In ko posledica napačnih izbir udari z vso močjo, smo presenečeni nad razsežnostmi težav. 

Bolezni se ne pojavljajo od nikoder. Še več, ponavadi so le materializacija konflikta določenega časa in družbe. Morda je tudi demenca le posledica tega, da smo že tolikokrat želeli pozabiti vse, kar bi nas vznemirjalo, saj bi terjalo premislek ali povzročalo ugovore vesti. Še učbenike zgodovine so znova prikrojili, da nove generacije ne bi postavljale „napornih“ vprašanj. 

In če družba neguje demenco kot temeljni način svojega delovanja, zakaj nas preseneča, da se podobni vzorec prenaša tudi na individualna življenja. Pozaba prinaša odrešitev pred odgovornostjo. Mamljivo, mar ne?

Težave z živčevjem in možgani zato niso več rezervirane zgolj za starostnike. Z njimi se srečujemo že pri otrocih in ljudeh, ki naj bi bili pri polni moči. 

Ne želite biti del te statistike? Če vam možgani še delujejo, vas vabimo, da se z njimi še bolj spoznate in poskrbite za to, da bodo delovali tudi v prihodnje.Ključne besede:
možgani, pozabljivost, bolezen, demenca, živčevje,

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.