Aktualne novice

Zaustavimo škodljiva trgovinska sporazuma TTIP in CETA

dodano: 24.11.2014

Andrej Gnezda, predstavnik Koalicije proti tajnim sporazumom

Spoštovani podpisniki peticij Tretjega člena, dragi prijatelji,

Tretji člen se ponovno pridružuje boju, ki zahteva povezovanje na mednarodni ravni. Evropska Komisija se pripravlja na sklenitev dveh mednarodnih trgovinskih sporazumov, ki bosta pomembno vplivala na naša življenja. Zato vas vabimo, da se pridružite ljudem po vsej Evropi, ki s svojim podpisom pozivajo Komisijo in nacionalne voditelje, naj zaustavijo sprejem škodljivih trgovinskih sporazumov TTIP in CETA.


Sporazuma bosta državam zvezala roke pri pripravi zakonov, ki bi varovali naše zdravje, okolje ali delavske pravice. Korporacijam bosta omogočila, da zaustavijo ali ovirajo sprejem zakonov, ki so namenjeni varovanju javnega interesa, ter prevzamejo nadzor nad vso zakonodajo in odločitvami držav. Če bo posamezna korporacija ocenila, da je njen dobiček ogrožen zaradi določenega zakona, bo lahko tudi odškodninsko tožila državo. Pred posebnim arbitražnim razsodiščem se tako že morata zagovarjati npr. Egipt, ker je zakonsko dvignil minimalno plačo, ter Nemčija, ker se je odločila, da bo ukinila proizvodnjo jedrske energije. Zneski odškodnin so vrtoglavi in možnosti za pritožbo na odločitev ni.


Zagovorniki sporazumov nas prepričujejo, da bosta sporazuma TTIP in CETA prinesla gospodarsko rast in ustvarila nova delovna mesta. Toda vse več strokovnjakov opozarja, da tovrstne napovedi niso zanesljive in da temeljijo na napačnih predpostavkah. Neodvisna študija, ki temelji na metodologiji Združenih narodov, je nedavno ugotovila, da bo sporazum z ZDA (TTIP) vodil v izgubo skoraj 600.000 delovnih mest v EU in prinesel negativno gospodarsko rast.

Stopimo skupaj in jasno sporočimo Evropski Komisiji, da naša prihodnost ni naprodaj. Recimo NE trgovanju s prihodnostjo!


Naši glasovi so naša moč!Ključne besede:
trgovinski sporazum, TTIP, CETA, varovanje zdravja, zakonodaja,

 

Sorodne novice:

1,367188E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: