Aktualne novice

Vaši otroci niso bolni, žejni so!

dodano: 28.6.2007

Adriana Dolinar

Ker torej suha usta niso edini znak žeje, vas verjetno zanima, kako vaš otrok kaže dehidracijo.

< - Če začnemo prav od spočetja, je lahko prvi znak dehidracije otroka jutranja slabost nosečnice; pomembno je vedeti, da je od spočetja pa do razvoja otroka potrebno okoli bilijon celicnih delitev, pri tem pa mora biti vsaka celica napolnjena predvsem z vodo; ker je torej v telesu nosečnice vode premalo, se verjetno procesi razstrupljanja ne vršijo pravilno, tako se zasičenost telesa s strupi lahko kaže kot slabost.

- Tudi za vsako mlado mamico strah zbujajoča smrt v zibki, ki po mnenju sodobne medicine nima znanega vzroka, je najverjetneje posledica dehidracije, ki lahko nastane zaradi seštevka različnih dejavnikov, ki v dojenčkovem telesu izgubo vode še povečajo.

Ti dejavniki so 1) pitje koncentriranih mlečnih nadomestkov, 2) previsoka temperatura okolja in 3) preveč pokrito telo dojenčka. Zato je smiselno vodo ponovno vključiti v prehrano dojenčkov, zlasti še med drugim in šestim mesecem starosti, to je obdobjem otrokove najhitrejše rasti oz. največje potrebe telesa po vodi oziroma obdobjem, ko je pojavnost smrti v zibki največja.

- Zaprtje pri otrocih je prav tako lahko posledica dehidracije telesa. Kadar v telesu primanjkuje vode, telo ukrepa varčevalno in upočasni prehod odpadkov po črevesju - tako okrepi vsrkavanje vode nazaj v telo, posledica česar pa je izsušeno, trdo blato in boleče neredno odvajanje.

- Če vaš otrok pogosto boleha (prehladi, bronhitisi, vnetja ušes, vnetja mehurja,…), mu verjetno primanjkuje vode, ki je osnova za normalno funkcioniranje telesa; brez nje ni pravilnega izkoristka zaužite hrane, ni učinkovitega imunskega sistema in čišcenja - razstrupljanja telesa.

- Če vaš otrok trpi zaradi astmatičnih napadov in zasluzenosti dihal, je lahko to le klic hudo dehidriranega telesa po vodi. Krčenje dihalnih poti in njihova zasluzenost je namreč naravna obramba telesa pred še večjo izgubo vode iz telesa z dihanjem in poškodbo sluznic zaradi izsušitve.

- Žeja se lahko kaže tudi z alergijami; ker dehidracija zavira učinkovitost imunskega sistema, se zmanjša tudi učinkovitost boja telesa z alergeni.

Torej bodite dober zgled pri pitju vode, ker boste s tem otroku že od malih nog privzgojili koristen vzorec - pozitivni učinki bodo vidni na psihofizicnem, socialnem in duševnem nivoju otroka.

Vse se začne v črevesju!

Poleg pomena vode pa je pomembno ozavestiti še eno težavo današnjega časa, ki se lahko pojavi tudi pri naših malčkih. To je problem porušenega ravnotežja črevesne flore. Od probiotičnih bakterij - koristnih prebivalk našega črevesja, je dobesedno odvisno, kakšen bo izkoristek hrane, ki jo zaužijemo. Pomembno je vedeti, da ne gre zgolj za prebavne motnje, kot so napihnjenost, zaprtje ali driska, porušeno ravnotežje črevesne flore lahko povzroči resnejše posledice, kot je padec imunskega sistema in sposobnost razstrupljanja telesa. Ob pomanjkanju koristne flore se namreč hrana v črevesju ne razgradi pravilno, zato se tudi ne resorbira pravilno v telo. Telo ostane osiromašeno pomembnih gradnikov imunskega sistema in snovi, ki telo razkisajo in razstrupljajo.

Tako oslabljeno otrokovo telo je podvrženo pogostejšim obolenjem, ki največkrat terjajo tudi terapije z antibiotiki, slednje pa poleg patogenih mikrobov zelo učinkovito uničijo tudi koristne probiotične bakterije v črevesju. Zato je nujno, če že ne prej, vsaj ob vsaki takšni terapiji, krepiti črevesno floro s prebiotiki in probiotiki. Kajti, če pustimo, da se telo samo regenerira, bo obnova črevesne flore trajala od tri mesece do šest mesecev, kar je predolga doba za večino naših malčkov - ki zaradi oslabljenega izkoristka hrane nimajo ustrezne imunosti in se zato znajdejo v začaranem krogu obolenj in jemanja antibiotikov.

Ce si želite hišo polno smeha, radosti, igrivih in zdravih otrok, poskrbite tudi za zdravje črevesne flore vaših malčkov.

Ne vzgajajte kriminalcev!

Večina otrok v zahodnem svetu je hipoglikemičnih. To pomeni, da pojedo toliko sladic, da je telo uravnalo nivo sladkorja tako, da ga kronično primanjkuje. To je zelo nevaren pojav, ker hipoglikemičnost povzroca živčnost, padec koncentracije in v hujših primerih celo agresivno ravnanje. Ko so v ameriških zaporih pogledali, kaj jedo najbolj agresivni kriminalci, so ugotovili, da zaužijejo približno 200 kilogramov sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov letno. Zapori, ki so se odločili spremeniti prehranski program, črtati beli sladkor in belo moko, pa so zelo hitro zmanjšali število agresivnih incidentov in imajo najmanj povratnikov.

Premislite o tem, preden svojemu malčku spet ponudite posladek. Tako boste tudi poskrbeli za njegovo zdravje oziroma imunski sistem in se izognili uporabi antibiotikov, kortikosteroidov in drugih zdravil, ki bi jih sicer zahteval oslabljen imunski sistem.

Pazite: danes se sladkor skriva celo že v zobnih pastah za otroke in čajih za dojenčke, da gaziranih pijač, sladoledov in raznih sladic, za katere v oglasih povedo, koliko (dodanih) vitaminov in rudnin vsebujejo, pozabijo pa omeniti, koliko belega sladkorja in s tem praznih kalorij je v njih, sploh ne omenjamo.

Črevesno floro podprite z zdravo ekološko pridelano hrano, s svežimi doma pripravljenimi obroki, bogatimi tudi s sadjem in zelenjavo…. V prehrani naj ne manjka jedi, kot so sirotka, kislo zelje z zeljnico, kisla repa, doma narejenih jogurtov ali kefirja. Ko pa je treba poseči po močnejših ukrepih, ko je črevesna flora hudo prizadeta in je zato tudi kandida ušla iz normalnih okvirjev, dodajate oz. na novo naselite floro z učinkovitimi probiotičnimi sevi, ki preživijo prebavo želodca in pridejo v črevo nepoškodovani.

Več o krepitvi črevesne flore in imunskega sistema ter učinkoviti obrambi pred prehladi, ki vse pogosteje pestijo naše malcke, boste lahko slišali na naših svetovalnih kotičkih v mesecu juliju. Datume poiščite v koledarju dogodkov.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: