Aktualne novice

Kmetijski ministri EU naj preprečijo GSO na evropskem trgu

dodano: 18.2.2008

Stranka mladih Slovenije

Kmetijski ministri držav članic EU, ki bodo na današnjem zasedanju odločali tudi o odobritvi petih gensko spremenjenih organizmov (GSO) za evropski trg, bi morali glasovati proti odobritvi in tako preprečiti vstop na trg štirim gensko spremenjenim vrstam koruze in gensko spremenjenemu krompirju, menimo v SMS – Stranki mladih Slovenije. Ob tem pozdravljamo napovedi Slovenije, da bo danes glasovala proti, vendar žal to ne bo dovolj.

»Veseli smo, da bo, kot je napovedala, Slovenija glasovala proti petim GSO, vendar pa to ni dovolj, GSO bi morala nasprotovati celotna unija,« pred današnjim zasedanjem kmetijskih ministrov EU meni predsednik SMS mag. Darko Krajnc. »Želeli bi si, da bi Slovenija kot predsedujoča uspela v nesmiselnost in nevarnost GSO prepričati tudi druge članice in vsaj še za nekaj časa preprečiti širjenje GSO na evropskem trgu,« še meni Krajnc.

SMS se glede GSO pridružuje stališču Evropske zelene stranke, katere polnopravna članica je, da GSO predstavljajo resno grožnjo človeškemu zdravju in okolju. Predvsem pa v SMS menimo, da se morajo Evropska komisija, kot tudi posamezne države članice EU, končno že enkrat upreti pritiskom multinacionalnih korporacij, ki z izsiljevanjem dosegajo uvajanje spornih hranil na evropski trg in s tem zavestno dolgoročno ogrožajo zdravje Evropejcev in njihovo okolje.

»Predvsem je treba stopnjevati pridelavo zdrave hrane in okrepiti eko-kmetijstvo. Pa tudi sicer bi bilo potrebno že kaj bolj konkretnega narediti na področju prestrukturiranja kmetijstva, saj slednje ponuja kar nekaj priložnosti, kot je na primer eko-turizem,« še meni Krajnc.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: