Aktualne novice

Kako obvarovati rastline pred virusi?

dodano: 8.1.2015

novice dec/jan 2015 SZZČN

Muhasto vreme, preveč vlage in premalo sonca vplivajo tudi na imunski sistem rastlin. Zato so te, tako kot ljudje, vse bolj dovzetne tudi za virusne okužbe.

Virusi so pri rastlinah prisotni že od nekdaj. Povzročajo rastlinske bolezni, ki jim glede na simptome lahko zmotno pripišemo tudi druge vzroke. Za svoj obstoj v napadenih rastlinskih celicah izkoriščajo nekatere celične funkcije. Rastlinam lahko povzročajo odsotnost klorofila, kodranje in zvijanje listov, razvoj šišk, hiranje in propad.

Najpogostejše so težave z virusnimi obolenji na paradižniku in krompirju, pa tudi na drugih zelenjadnicah, virusi pa napadajo tudi rastline v trajnih nasadih. Najbolj pogosti simptomi so blede mozaične pege, listi se kodrajo, včasih nabreknejo, poganjki odmirajo, plodovi pa so lisasti in iznakaženi. Okužene rastline zelenjadnic je najbolje uničiti z varnim zažigom. Rastlinske virusne okužbe se prenašajo na vegetativno razmnožen sadilni material, zdrave rastline pa se pogosto okužijo tudi z vbodi sesajočih žuželk, ki so prenašalci virusov. 

Ker tako kot pri humani medicini zdravil, ki bi delovala neposredno na viruse, ni, je pomembno krepiti odpornost rastlin in omejevati dostop uši, tripsov, bolhačev, mušic in pršic, ki prenašajo viruse. 

Iskalci naravnih rešitev zato vse bolj pogosto posegamo po rastlinskih in homeopatskih pripravkih. Vodilno vlogo pri razvoju homeopatskih zaščitnih sredstev pri nas ima Cora agrohomeopathie, ki je vključena v mednarodni EU projekt AGRO-START, v katerem je predstavljenih 24 inovativnih pristopov v kmetijstvu, vrtnarjenju in vrtičkarstvu. Projekt je bil uvrščen med najboljših deset, o čemer lahko več preberete tudi na

Za več informacij o pripravkih lahko pišete na coraagro@gmail.com ali pokličete na telefonsko številko 070 820 279.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: