Aktualne novice

Naših prvih deset let!

dodano: 26.1.2015

Urednica Sanja Lončar (uvodnik februarskih novic SZZČN 2015)

Pred točno desetimi leti je nastala prva številka tiskanih novic Skupaj za zdravje človeka in narave. Vsebovala je le kratka obvestila in koledar dogodkov za februar in marec 2005. 

Priznamo, da takrat nismo vedeli, kaj bo iz tega zraslo. O brezplačnem in popolnoma neodvisnem mesečniku, ki bi ga vsak mesec natisnili v 40.000 izvodih in bi ga bralo več kot 150.000 ljudi in še 50.000 bralcev na spletu, pa takrat nismo niti sanjali. 

Začeli smo s štirimi informacijskimi točkami – danes jih je 268! Začeli smo v sodelovanju z osmimi društvi. Danes podpiramo več kot 40 društev, zavodov in civilnih iniciativ, s katerimi si skupaj prizadevamo za ozaveščanje o naravnih rešitvah.

Ohranjanje prisotnosti, poslušanje lastne vesti, zaupanje v lastne moči, spoštovanje narave in modrosti stvarstva so bili in ostajajo temelji našega projekta. Od tod prihajajo naš navdih, ideje, rešitve in tudi nova vprašanja, ki jih delimo z vami.

V desetih letih smo pogosto slišali, kaj vse v Sloveniji ne bo mogoče in da nima smisla poskušati. Slišati je, da smo čudna ekipa, saj imamo namreč za takšna svarila gluha ušesa. Zanima nas, kaj moramo storiti, da bi težavo rešili, in kako je kljub vsem omejitvam mogoče nekaj narediti. Zato nam je uspelo v desetih letih organizirati več kot 500 predavanj, izpeljati več kot 100 delavnic, 36 tedenskih seminarjev, natisniti 100 številk novic, soustvarjati eko prireditve, ozaveščati, raziskovati in povezovati.

Ko so novice, predavanja, svetovalni kotički itd. postali prekratki za temeljite odgovore na vprašanja, ki ste nam jih zastavljali, so začele nastajati knjige projekta. Mnogi so nas opozarjali, da so naše knjige preveč temeljite za potrebe globalnega potrošnika. Pa smo odgovorili, da nas globalni potrošniki ne zanimajo. Zanimajo nas ljudje, ki so pripravljeni reševati težave in za to želijo celovite in uporabne informacije. Strokovnjaki založništva so nas svarili, da je takšnih bralcev premalo, zato se takšnih knjig ne splača tiskati. Danes o naših knjigah pišejo kot o nerazložljivih čudežih, ki tudi desetkrat presegajo povprečne naklade. Pa je nadvse preprosto: mi samo pišemo, govorimo in živimo to, kar smo. In to se čuti!

Kar je še bolj zanimivo – ta čut ni omejen s slovenskimi mejami. Na predavanjih, delavnicah in seminarjih, na katere nas vabijo iz drugih držav, je vzdušje enako. Tudi naše knjige so odlično sprejete, kar le potrjuje, da imamo tisti, ki izhajamo iz enosti, veliko skupnega, ne glede na barvo kože, starost, religijo, običaje in jezik.

Prisotnost! Od tod prihaja vsa energija, vse védenje in tudi vsa odločnost, da s prisotno zagnanostjo in srčnostjo nadaljujemo!

Hvala vsem, ki nas spremljate, podpirate, z nami sodelujete in z nami soustvarjate. Gremo naprej!

Ekipa projekta Skupaj za zdravje človeka in narave:
Sanja, Rajko, Adriana, Sabina, Marija, Saša, Karmen, Mia, Damjana, Karin, Sinja, Nataša, Breda in mnogi drugi..

0,0625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: