Aktualne novice

ITR poziva ministrstva k ureditvi nevzdržnih razmer glede gensko spremenjenih rastlin v Sloveniji

dodano: 25.2.2008

ITR20.2.2008 je Inštitut za trajnostni razvoj (ITR) v imenu 70 slovenskih občin in 20 nevladnih organizacij pozval pristojna ministra, da poskrbita za red na področju problematike gojenja gensko spremenjenih (GS) rastlin v Sloveniji. Pozivu je se pridružilo tudi mednarodno združenje Greenpeace, ki v času slovenskega predsedovanja pri nas budno spremlja tudi področje GSO.

ITR je na okoljskega ministra Janeza Podobnika naslovil ponovno zahtevo za uvedbo moratorija na gojenje GS-koruze MON810, ki je edina na sortno listo EU vpisana GS rastlina in bi jo tako bilo teoretično možno gojiti pri nas. Opozorili so, da je v okviru nacionalne kampanje »Brez GSO!« do konca lanskega leta že tretjina slovenskih občin sprejela izjavo, v kateri občine ne izražajo le svojega nasprotovanja gojenju GS rastlin, temveč od pristojnih politikov zahtevajo tudi ustrezno ukrepanje.

Kmetijskega ministra Iztoka Jarca pa so pozvali, naj že pripravljeni zakon o gojenju GS rastlin brez odlašanja vloži v parlamentarni postopek.

Po mnenju ITR je sedanje stanje nevzdržno, saj odsotnost zakonodajne ureditve ogroža integriteto slovenskih kmetov in interese potrošnikov. Ker je sezona setve pred vrati, je edini sprejemljiv ukrep takojšnja uvedba moratorija do uveljavitve zakona, saj bi postopek sprejemanja zakona lahko trajal še vse do konca leta.

Obenem na ITR opozarjajo, da so nedavne navedbe v medijih, povzete po izjavah glavnega inšpektorja za kmetijstvo Matjaža Kočarja, zavajajoče. Ni namreč res, da »zakon (o gojenju GS rastlin) ne bo posegal v to, kaj se sme in česa ne«, in da »tukaj ne moremo delovati proti temu, kar nam Evropa nalaga«. Zakon bo namreč določal natanko to, kaj se pri nas glede gojenja GS rastlin sme in česa ne, Slovenija pa ima seveda tudi možnosti, da na osnovi argumentov omeji ali prepove gojenje določenih v EU sicer odobrenih GS rastlin. To je storilo že več držav članic, med zadnjimi tudi Francija.

Enake zadržke do GSO ima vedno več kmetijskih ministrov, kar je jasno razvidno tudi iz rezultatov nedavnega glasovanja o novih sortah GS rastlin na Svetu za kmetijstvo z dne 18.2.2008. Vse to dopolnjuje tudi izjava komisarja za okolje pri Evropski komisiji, Stavrosa Dimasa, ki je koncem prejšnjega leta napovedal zavrnitev avtorizacije dveh vrst GS BT koruze.

Glede na navedena dejstva in glede na to, da je objava o ugotovitvah Kmetijskega inšpektorata v javnosti že povzročila vznemirjenje, ITR in Greenpeace pričakujeta, da bosta pristojna ministra nemudoma ukrepala.

Za nadaljnje informacije:
Inštitut za trajnostni razvoj, Okoljski center, Trubarjeva 50, Ljubljana
Tel. (01) 43.97.465, GSM 041.725.991, anamarija.slabe@itr.si, www.itr.si

Viri informacij na spletu:
Pismo 1 / okoljskemu ministru Podobniku 20.2.2008
Pismo 2 / kmetijskemu ministru Jarcu 20.2.2008

O kampanji »Brez GSO«:
Seznam občin – podpisnic izjave »Brez GSO!«: http://www.itr.si/nvo-portal/gso/mapa/aktualno

Izjava »Nočemo genske tehnologije na naših poljih!«: http://www.itr.si/nvo-portal/gso/mapa/gradivo

Interaktivni zemljevid z občinami »brez GSO«: http://www.geopedia.si/#T190_b4_x481687_y105435_s9<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.