Aktualne novice

Gozdni vrtec pred vrati! Ekološka vas Mokri Potok

dodano: 5.5.2015

aprilske novice SZZČN 2015

Ekološke vasi so eksperimentalna naselja, v katerih želimo skozi prakso uresničiti načela trajnostnega življenja. Tega ne dosežemo samo z nizko porabo fosilnih goriv, gradnjo hiš iz naravnih materialov in naravnim kmetovanjem, temveč tudi z iskanjem naravnega človeka. 

V ekoloških vaseh želimo zbuditi naravnega človeka, ki spi v civiliziranih zahodnjakih že stoletja. Morda je za odrasle večinoma že prepozno, zato pa lahko ustvarimo pogoje, da bodo naslednje generacije zaživele bolj pristno življenje. Če opazujemo otroke, lahko vidimo, da so bolj mirni, ko gredo na sprehod v naravno. Otroci si tudi želijo, da so njihovi starši blizu. Prav tako so bolj zadovoljni, če so okoli njih znani ljudje in živali, kot pa obilica neživih stvari. 

V ekološki vasi Mokri Potok, ki leži sredi kočevskih gozdov, imamo pogoje za naravno otroštvo, za gozdni vrtec pred vrati hiše. Vrtec, ki se bo nadaljeval v gozdno šolo. Mokri Potok nudi obilo prostora za igranje otrok, od majhnih gozdnih potočkov, gozdov do travnikov. Verjamemo, da bodo otroci, ki bodo imeli v otroštvu neposreden stik z naravo, to varovali, jo spoštovali in razumeli, tudi ko odrastejo. V ekološki vasi želimo ustvariti pogoje za delo od doma, da bi bili starši bliže otrokom, ki se lahko učijo neposredno od starejših in jih opazujejo pri delu. Skupaj načrtujemo tudi šolanje na domu. Za vse to pa potrebujemo pogumne mlade družine.

Debelo uro vožnje od Ljubljane se znajdemo na enem bolj gozdnatih otočkov v Evropi. Kočevarsko vas Mokri Potok, ki je bila dokončno zapuščena in porušena leta 1965, smo člani Zadruge Mokri potok z.o.o leta 2013 na javni dražbi kupili od občine Kočevje. Trenutno je vas prazna in v njej še ne stojijo objekti. V Mokrem potoku načrtujemo devet stanovanjskih objektov ter večji skupni in turistični objekt, namenjen druženju, prenočitvam in delavnicam. Dolgoročna vizija je, da bi skupaj z bližnjo zapuščeno vasjo Sadni hrib relativno samozadostno bivalo okoli 70 ljudi, ki bi na ekološki način obdelovali skupaj približno 40 hektarov zemlje. 

Zato vabimo čim več pridnih rok, ki bodo pomagale ne samo graditi hiše, temveč tudi ponovno vzpostaviti njive in travnike, ki jih človek ni obdeloval že vsaj 50 let. Dejavnosti, s katerimi se bomo ukvarjali, bodo različne, vse od permakulture, razvoja in promocije ekološke naravne gradnje, do področij, povezanih z organizacijo delavnic na področju zdravja in osebnega razvoja ter delavnic in počitnic za otroke v naravi. Pričakujemo, da bo vsak nov član v Zadrugo prinesel novo področje delovanja. Širša gozdna okolica z območjem doline Kolpe pa je tudi turistično zanimiva regija, zato načrtujemo del prihodkov ustvariti tudi iz turizma. 

V letošnjem letu vabimo posameznike, ki bi želeli dalj časa skupaj preživeti v naravi, da bi kot prostovoljci prebivali na lokaciji vasi. 

Več na www.mokri-potok.si.Ključne besede:
ekološka vas, gozdni vrtec,

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.