Aktualne novice

Otrok, ki ni naspan, je kot otrok, ki bi bil pijan!

dodano: 5.5.2015

Sandra Klemenc (aprilske novice SZZČN 2015)

Če ste brali naše novice iz februarja 2015, potem že veste, da pomanjkanje spanja preprečuje procese razstrupljanja in s tem obremenjuje jetra enako kot alkohol. 
Po navedbah instituta National Institutes of Health otroci, najstniki in odrasle osebe spimo precej manj, kot bi bilo treba. V večini primerov gre za kronično pomanjkanje spanja. Obstaja velika razlika med dolžino spanja, ki ga lahko uporabimo, in dolžino, ki jo dejansko potrebujemo za optimalno delovanje. 

Raziskave so pokazale, da se kar 60 % otrok v starosti 4–12 let počuti utrujeno čez dan. Nepravilni vzorci spanja lahko vplivajo na otroške biološke ure in kakovost njihovega spanja. Spanec je še toliko pomembnejši za otroka, ki mora svoje telesne funkcije ne le vzdrževati, temveč tudi vzpostavljati, saj njegovo telo še raste. Obenem je naspan otrok bistveno bolj dovzeten za učenje. Med globokim spanjem se telo obnavlja, rane in druge poškodbe se hitreje celijo, možgani urejajo na novo pridobljene podatke, telo razgrajuje strupe. 

3,027344E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: