Aktualne novice

Štafeta gre naprej!

dodano: 13.5.2015

majske novice SZZČN 2015

Štafeta semen, ki je potekala od 21. 3. do 22. 4., je ponovno predramila Slovenijo. 
Začeli so že na sejmu Altermed z izmenjevalnico semen in cepičev starih sadnih vrst, izmenjevalnico znanja ter dobrih praks, s sestankom nevladnikov z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter posvetom – Izzivi prihodnosti, hrana, semena, podnebne spremembe – ali smo pripravljeni? 

Od prvotne ideje izmenjave semen in sadik je gibanje Štafete semen postalo veliko več. Predvsem zahvaljujoč vztrajnosti in povezovanju Irene Rotar stroke in nevladniki vse bolj sodelujejo. Čedalje več semen se obuja in izmenjuje, vse več je sodelovanja med društvi, ustanovami, stroko in mediji s skupnim ciljem, da zagotovimo samooskrbo in varno prihodnost. 

V okviru Štafete semen so Ekoci v tem letu šli še korak dalje – opozarjajo na posledice podnebnih sprememb ter vplive geoinženiringa in globalizacije na življenje ljudi in narave. Skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami dajejo pobude za rešitev nastale situacije in vztrajajo pri pristojnih ministrstvih, da se vsaj del zahtev uresniči. 

Iz letošnjega posveta in razprav v okviru projekta Štafete semen so nastale tri pobude
Na Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano so poslali pobudo – Kako do več ekološke hrane in semen.

Na ARSO je bila naslovljena pobuda za boljšo obveščenost o učinkih geoinženiringa in zahtev po analizi vplivov.

Na Ministrstvo za okolje in prostor pa so naslovili zahtevo, da se del sredstev za trajnostno vzdrževanje in sanacijo vodotokov prenese na lokalne skupnosti in občine, ki bodo bolj prilagodljivo in učinkovito reševale tovrstne težave. Vse tri dokumenta lahko preberete na: www.ekoci.si.Ključne besede:
štafeta semen, semena, sadike, geoinženiring

 

Sorodne novice:

1,660156E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.