Aktualne novice

Štafeta gre naprej!

dodano: 13.5.2015

majske novice SZZČN 2015

Štafeta semen, ki je potekala od 21. 3. do 22. 4., je ponovno predramila Slovenijo. 
Začeli so že na sejmu Altermed z izmenjevalnico semen in cepičev starih sadnih vrst, izmenjevalnico znanja ter dobrih praks, s sestankom nevladnikov z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter posvetom – Izzivi prihodnosti, hrana, semena, podnebne spremembe – ali smo pripravljeni? 

Od prvotne ideje izmenjave semen in sadik je gibanje Štafete semen postalo veliko več. Predvsem zahvaljujoč vztrajnosti in povezovanju Irene Rotar stroke in nevladniki vse bolj sodelujejo. Čedalje več semen se obuja in izmenjuje, vse več je sodelovanja med društvi, ustanovami, stroko in mediji s skupnim ciljem, da zagotovimo samooskrbo in varno prihodnost. 

V okviru Štafete semen so Ekoci v tem letu šli še korak dalje – opozarjajo na posledice podnebnih sprememb ter vplive geoinženiringa in globalizacije na življenje ljudi in narave. Skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami dajejo pobude za rešitev nastale situacije in vztrajajo pri pristojnih ministrstvih, da se vsaj del zahtev uresniči. 

Iz letošnjega posveta in razprav v okviru projekta Štafete semen so nastale tri pobude
Na Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano so poslali pobudo – Kako do več ekološke hrane in semen.

Na ARSO je bila naslovljena pobuda za boljšo obveščenost o učinkih geoinženiringa in zahtev po analizi vplivov.

Na Ministrstvo za okolje in prostor pa so naslovili zahtevo, da se del sredstev za trajnostno vzdrževanje in sanacijo vodotokov prenese na lokalne skupnosti in občine, ki bodo bolj prilagodljivo in učinkovito reševale tovrstne težave. Vse tri dokumenta lahko preberete na: www.ekoci.si.Ključne besede:
štafeta semen, semena, sadike, geoinženiring

 

Sorodne novice:

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: