Aktualne novice

Maščobe kot dober vir energije?

dodano: 31.5.2015

majske novice SZZČN 2015

Kako jih uživati?
S temi maščobami lahko kuhamo, jih uporabljamo za presne sladice, namaze, z njimi negujemo in hranimo kožo itd. Lahko jih kupimo v obliki samostojne maščobe (palmovo in kokosovo ponuja že veliko ponudnikov) ali posežemo po tako imenovanih zdravih margarinah, ki temeljijo na takšnih maščobah. 

Kljub temu da danes vemo, da je večina konvencionalnih margarin vse prej kot zdrava, bi bilo nepravično tlačiti v isti koš vse, kar se imenuje margarina. Vsaj ko gre za certificirane izdelke, vemo, da smo varni pred hidrogeniziranimi in transesterificiranimi maščobami. Če pazljivo preberemo sestavo, pa lahko ugotovimo, da so nekatere recepture zelo dobro premišljene in lahko z uživanjem le enega izdelka dobimo več koristnih maščob, lecitina in naravni oblik vitamina E. Vse skupaj pa je dobro hranilo, dober vir energije in hkrati tudi koristna maščoba za ožilje in živčevje.  

Tudi konvencionalne margarine se rade pohvalijo glede tega, česar v njih ni več. Tako vse bolj pogosto zasledimo trditve, da so brez hidrogeniziranih maščob. Na žalost pa ne moremo vedeti, ali vsebujejo enako škodljive esterificirane maščobe, ki so danes nadomestile večino hidrogeniziranih maščob v živilski industriji. Industrija je dosegla, da jim tega podatka ni treba razkrivati. Pred njimi smo varni le pri nakupu eko živil.
Torej, izbirajte preudarno. Namesto velikih besed je bolj pomemben drobni tisk. 

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: