Aktualne novice

Maščobe kot dober vir energije?

dodano: 31.5.2015

majske novice SZZČN 2015

Kako jih uživati?
S temi maščobami lahko kuhamo, jih uporabljamo za presne sladice, namaze, z njimi negujemo in hranimo kožo itd. Lahko jih kupimo v obliki samostojne maščobe (palmovo in kokosovo ponuja že veliko ponudnikov) ali posežemo po tako imenovanih zdravih margarinah, ki temeljijo na takšnih maščobah. 

Kljub temu da danes vemo, da je večina konvencionalnih margarin vse prej kot zdrava, bi bilo nepravično tlačiti v isti koš vse, kar se imenuje margarina. Vsaj ko gre za certificirane izdelke, vemo, da smo varni pred hidrogeniziranimi in transesterificiranimi maščobami. Če pazljivo preberemo sestavo, pa lahko ugotovimo, da so nekatere recepture zelo dobro premišljene in lahko z uživanjem le enega izdelka dobimo več koristnih maščob, lecitina in naravni oblik vitamina E. Vse skupaj pa je dobro hranilo, dober vir energije in hkrati tudi koristna maščoba za ožilje in živčevje.  

Tudi konvencionalne margarine se rade pohvalijo glede tega, česar v njih ni več. Tako vse bolj pogosto zasledimo trditve, da so brez hidrogeniziranih maščob. Na žalost pa ne moremo vedeti, ali vsebujejo enako škodljive esterificirane maščobe, ki so danes nadomestile večino hidrogeniziranih maščob v živilski industriji. Industrija je dosegla, da jim tega podatka ni treba razkrivati. Pred njimi smo varni le pri nakupu eko živil.
Torej, izbirajte preudarno. Namesto velikih besed je bolj pomemben drobni tisk. 

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.