Aktualne novice

Čas je za zobe

dodano: 1.6.2015

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic junij/julij SZZČN 2015)

Vajeni smo, da na zobe gledamo kot na nekaj, kar je ločeno od telesa. Dokler ne zabolijo, jim praviloma ne posvečamo velike pozornosti. Na zobozdravnike pogosto gledamo kot na vulkanizerje, h katerim se zapeljemo takrat, ko imamo preluknjano pnevmatiko, nato pa pričakujemo, da jo bodo na hitro zakrpali. 

Hkrati z zavedanjem, da v našem sistemu zdravstvenega zavarovanja marsikaj ni, kot bi moralo biti – vsaj glede na višino prispevkov, ki jih plačujemo – se je začelo spreminjati tudi razmišljanje o zobozdravstvenih storitvah. 

Vsakdo, ki se je odločil, da svoje zdravje vzame v svoje roke, sčasoma dojame, da ima zdravje ust veliko skupnega z zdravjem celotnega telesa. Napačno napolnjen mrtev zob ali obremenjenost z amalgami lahko povzroči težave s ščitnico, živčevjem, srcem ali z uravnavanjem ravni sladkorja v krvi, povzroči pa lahko tudi vnetje sklepov. Še več, vse več ljudi ugotavlja, da so po urejanju težav z zobmi obenem odpravili še številne druge težave, ki jih sploh niso povezovali z zobmi. 

Če ne zaradi drugega se pripravljenost, da se poglobimo v to problematiko, poveča v hipu, ko dojamemo, da je večina storitev, ki jih pokriva zavarovalnica, daleč od tega kar bi potrebovali, tiste ki jih zavarovalnica označuje kot nadstandard, pa moramo plačati iz svojega žepa. 

Tako kot na številnih drugih področjih, ki smo se jih lotili, ugotavljamo, da je tudi na tem področju vse polno nevarnih čeri, poleg tega bi nam prišlo prav nekaj več informacij in celostnega pogleda. Že ko so nastajale te novice, smo tudi sami dojeli, da se nam hkrati z vsakim odgovorom odpre deset novih vprašanj. Zato smo se odločili, da to temo podrobno obdelamo tudi v enem od naslednjih priročnikov Preverjene naravne rešitve. Ključne besede:
zobje, zobozdravnik, popravilo, zdravljenje

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: