Aktualne novice

Sodelovanje v raziskovalnem projektu » Divja ščetica in borelioza «

dodano: 1.6.2015

Sekcija za antropozofsko medicino, društvo Sapientia

Pod okriljem Sekcije za antropozofsko medicino Naravoslovno-izobraževalnega društva »Sapientia« (www.nid-sapientia.com) teče raziskovalni projekt z divjo ščetico (Dipsacus sylvestris) v sodelovanju z Vrhovno naravoslovno sekcijo Goetheanum s sedežem v Dornachu (Švica) in antropozofskimi zdravniki, ki ga opravljata študentka antropozofsko-goetheanističnega naravoslovja ga. Patricija Šenekar (www.hiskazelisc.com) in njena mentorica ga. Vesna Forštnerič Lesjak, mag.farm.

Del raziskovalnega projekta je tudi proučevanje učinkov izvlečka korenine divje ščetice pri akutno ali kronično obolelih za boreliozo.

Z velikim zanimanjem in željo vabijo k sodelovanju vse tiste, ki trpite za znaki in simptomi tega obolenja in prosijo za posredovanje dopisa naprej prijateljem in znancem za katere menite, da bi bili primerni za sodelovanje v raziskavi.

Njihova želja je, da kljub temu da se pacienti z boreliozo za zdravljenje z divjo ščetico vse pogosteje že (samoinicativno) odločajo, natančneje proučiti ali se z divjo ščetico dejansko da pomagati pri tovrstnem obolenju, tovrstne izkušnje zabeležiti in zbrati ter podati zaključke na osnovi zbranih poročil, kar bi bil velik korak v razumevanju učinkov te posebne rastline in velik doprinos za tiste, ki se z obolenjem spopadajo ali se še bodo glede na to, da je pojavnost borelioze tako v svetu kot v Sloveniji v velikem porastu, terapija pa pogosto vprašljiva, nezadostna ali celo neučinkovita.

Spodaj boste našli osnovne pogoje in okviren potel sodelovanja, če bi se odločili za sodelovanje. V tem primeru pišite na mail: vesna.forstneric@gmail.com in poslali Vam bodo nadaljne informacije ter vprašalnik, da ocenijo, če ste primeren kandidat/ka za tovrstno raziskavo.

POGOJI SODELOVANJA

V raziskavo in za jemanje izvlečka divje ščetice se vključi posameznik po lastni odločitvi in povsem na lastno odgovornost, s podpisom to tudi nepreklicno potrdi.

Posameznik ima pravico, da sodelovanje v raziskavi kadarkoli, če mu to iz kakršnihkoli razlogov več ne bi ustrezalo, tudi prekine in to čimprej javi Sekciji (vodji raziskovalnega projekta ga. Forštnerič Lesjak).

Posameznik s podpisom jamči, da se bo držal predpisanega protokola raziskave.

Posameznik s podpisom jamči, da njegovo sodelovanje v raziskavi ne pomeni odstopa od klasičnega zdravljenja pri zdravniku in opuščanja od zdravnika predpisanih zdravil.

Vsi osebni podatki se bodo varovali in šli zgolj v raziskovalne namene, končni rezultati raziskave bodo povsem anonimnega značaja.                                                                                                                               
POTEK SODELOVANJA

Sodelujoči bo v predpisanem času raziskave brezplačno prejemal izvleček korenine divje ščetice na 40% alkoholu (tinkturo v masnem razmerju 1:5), registrirano kot živilo, ki se po kapljicah dodaja vodi in peroralno vnese v organizem, pri čemer s podpisom jamči, da se bo držal predpisanih navodil jemanja.* 

*Opomba: Divja ščetica znanstveno preverjeno ne vsebuje nobenih snovi, ki bi zdravju škodile, kljub temu pa nekateri pacienti, ki so se z njo samoiniciativno zdravili, poročajo tudi o močnejših učinkih; intenzivnem čiščenju, slabosti, glavobolu in mišičnih bolečinah, ki so bili prehodnega značaja in so sčasoma izzveneli, zdravstveno stanje pa se je kot rezultat »intenzivnega čiščenja telesa« izboljšalo. Spet drugi pacienti o tovrstnih učinkih niso poročali. Divja ščetica dokazano močno spodbuja delovanje prebavil, jeter in ledvic.
Sodelujoči se s podpisom obvezuje, da bo učinke jemanja tinkture in vse spremembe zdravstvenega stanja in počutja (klinične znake in simptome) vsak mesec pisno v obliki A4 formata, pisanja lastnega dnevnika in izpolnjevanja predpisanega formularja natančno poročal Sekciji. 

Sodelujoči se obvezuje, da bo pred začetkom preiskave na lastne stroške ali po zaprositvi zdravnika za napotnico opravil laboratorijsko preiskavo krvi z določanjem protiteles za borelizo (morda je tovrstno laboratorijsko preiskavo že opravil), opravil isti test še enkrat med jemanjem/po koncu jemanja izvlečka ter po možnosti še enkrat po enem letu od pričetka sodelovanja (skupaj trikrat). 

Sodelovanje v raziskavi traja skupno največ 1 leto, trajanje samega jemanja izvlečka je 6 mesecev, pri čemer se odmerjanje (število kapljic na dan) in trajanje jemanja po potrebi prilagodi ali prekine (pri premočnih učinkih ali neugodnem počutju sodelujočega).Ključne besede:
divja ščetica, borelioza

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: