Aktualne novice

Kako daleč smo od prepovedi amalgama?

dodano: 28.6.2015

novice junij/julij SZZČN 2015

Zavedanje, da so amalgamske zalivke veliko večji dejavnik tveganja, kot je bila še nedavno pripravljena priznati stroka, je iz dneva v dan večje. Zlasti po tistem, ko je Evropska komisija predstavila študijo, v kateri predlaga opustitev uporabe amalgamskih zalivk do leta 2018. Evropskim ustanovam in državam članicam EU je na voljo le še tri leta časa, nato pa bodo morale upoštevati navodila Evropske komisije in ustrezno ukrepati.

Čeprav je iz dneva v dan bolj znano, kako nevarne so amalgamske zalivke, jih številni zobozdravniki še naprej vgrajujejo. Tudi številni pacienti se še vedno odločajo za amalgamske zalivke, saj zanje ni treba doplačati, poleg tega menijo, da najbrž niso tako zelo nevarne, če jih vse do zdaj niso prepovedali.

Žal so amalgamske zalivke nevarne, le mlini, ki odločajo o tem, kdaj bo posamezna država prepovedala živo srebro v zobnih zalivkah in tudi v drugih izdelkih (baterije, sijalke …) potekajo različno hitro ali, bolje rečeno, različno počasi.

Med prvimi so uporabo amalgama prepovedale Norveška, Švedska in Danska, številne države, kot so Finska, Nizozemska, Italija, Nemčija, Avstrija in Španija, pa so njegovo uporabo znatno omejile (zobozdravniki amalgamskih zalivk ne vgrajujejo nosečnicam in otrokom). Mnoge države podpirajo pobudo za odpravo uporabe amalgama, vendar še niso določile, kdaj ga bodo prenehale uporabljati. Za svoje zdravje in tudi za zdravje okolja (amalgam je nevaren zastrupljevalcev okolja) lahko storimo to, da pri zobozdravniku zahtevamo drugačne zalivke. V primerjavi s škodo, ki jo povzročajo amalgami, je doplačilo zanemarljivo.

Amalgam sestavlja približno 50 odstotkov živega srebra, pomešanega z bakrom, srebrom, cinkom in kositrom. Za živo srebro je dokazano, da uničujoče vpliva na ledvice, osrednji živčni sistem in srčno-žilni sistem! S tem, ko amalgamu rečete ne, lahko otroke rešite avtizma, sebe pa Alzheimerjeve bolezni, težav s ščitnico, multiple skleroze … zanamcem pa zapustite čistejše okolje.

Pri tem ne gre pozabiti, da je najnevarnejše odstranjevanje amalgama. V primeru nepravilnega postopka namreč prav takrat nastopi največja obremenitev. Ker smo o tem že veliko pisali, priporočamo, da si te članke preberete v našem spletnem arhivu www.zazdravje.net. Zadostuje, da v iskalnik vpišete besedo amalgam.Ključne besede:
amalgamske zalivke, amalgam, živo srebro

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.