Aktualne novice

Bisfenol A v plastiki nevaren tudi za zobe!

dodano: 14.7.2015

novice junij/julij SZZČN 2015

Bisfenol A je znan kot nevarna snov, ki lahko zmoti delovanje hormonov in v telesu ustvari hud kaos. Kot kažejo novejše raziskave, lahko bisfenol A tudi znatno poškoduje zobe. 

Francoski raziskovalci so leta 2013 z raziskavo Poškodbe sklenine zaradi perinatalne izpostavljenosti bisfenolu (Sylvie Babajko et al) dokazali, da lahko bisfenol A škodljivo vpliva na zdravje nekaterih zob, saj moti pravilen razvoj sklenine. 

Z raziskavo, opravljeno na podganah, ki so jih vsakodnevno izpostavljali tej škodljivi snovi, so ugotovili, da je bisfenol A povzročil poškodbe nekaterih zob, podobne tistim, ki jih opažajo pri 18 odstotkih otrok med šestim in osmim letom starosti. Pri tem odstotku otrok se namreč razvije poškodba sklenine, ki prizadene prve kočnike in stalne sekalce. Značilnost tega obolenja, ki se imenuje hipomineralizacija kočnikov in sekalcev, je, da so zobje zelo občutljivi na bolečino in podvrženi nastajanju votlinic. Zanimivo je, da smo v času, ko ti zobje nastajajo, torej v prvih letih življenja, tudi najranljivejši za škodljive vplive bisfenola A.

Ker bisfenol A na človeško in podganje telo deluje prek enakih mehanizmov, avtorji raziskave menijo, da se utegne vzrok za nastanek hipomineralizacije kočnikov in sekalcev skrivati prav v bisfenolu A. Z zgodnjim odkrivanjem težav na teh zobeh bi torej lahko hitreje ugotovili, ali so otroci izpostavljeni takim hormonskim motilcem – in jih tudi hitreje ustrezno zaščitili.

O bisfenolu A je znano, da ga je najti v številnih plastičnih masah (plastenke, notranja embalaža pločevink, plastična embalaža za živila …), od koder prek hrane in pijače prodira tudi v telo.Ključne besede:
bisfenol, plastika, hormoni, zobje, poškodbe, otroci

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.