Aktualne novice

Zakaj orli hodijo peš?

dodano: 17.8.2015

Sanja Lončar, urednica (novice avgust/september SZZČN 2015)

Verjetno poznate zgodbo o orlu, ki je vse od rojstva živel s kokošmi. Čeprav je bil zdrav in se je telesno popolnoma razvil, mu nikoli ni prišlo na misel, da bi razprl krila in poletel. 

Obstajajo številni sorodni poskusi, ki so jih opravili različni znanstveniki. Tako so denimo ugotovili, da ribe, ki so jim za nekaj časa v akvarij postavili stekleno pregrado, ki je potekala po sredini prostora, tudi potem, ko so oviro čez čas odstranili, niso poskušale preplavati nevidne meje. In kar je še zanimivejše: ko so ribe postopoma zamenjali, še vedno niso plavale po drugi polovici akvarija, četudi med njimi ni bilo nobene več, ki je bila v njem, ko je ovira še stala.

Zakaj pišemo o tem? V naših glavah je vse preveč ovir, zaradi katerih ne vidimo več svojih možnosti. Tudi v širšem družbenem prostoru je opaziti, da se inteligenca ljudi izčrpava v iskanju razlogov, zakaj nekaj ni možno, zakaj nekaj ne bo uspelo, zakaj se ne izplača niti poskusiti. Še ljudem, ki vidijo rešitve, se med prepričevanjem tistih, ki se jim vsaka sprememba zdi nemogoča in tvegana, pogosto izpraznijo baterije. 

Doslej smo objavili deset eko vodičev. Ko smo jih pred nekaj tedni znova prebrali, smo ugotovili, da v Sloveniji resnično bolehamo za sindromom »SLOWenija« (iz angleške besede slow, ki pomeni počasen). Nekako se nam je upiralo, da bi vam znova pisali o tem, za koliko promilov v eno ali drugo smer so se spremenili trendi … Bolj nas je zanimalo, zakaj pri nas stojimo na mestu – in zakaj mnogim drugim težave uspeva reševati veliko hitreje in uspešneje.

Če ne vemo, kam gremo, nam ne pomaga noben veter, je zapisal že Seneka. In če se oziramo samo nazaj, dejansko ne bo prišlo do premikov naprej. Ključne besede:
ekovodič

 

Sorodne novice:

0<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: