Aktualne novice

Zakaj orli hodijo peš?

dodano: 17.8.2015

Sanja Lončar, urednica (novice avgust/september SZZČN 2015)

Verjetno poznate zgodbo o orlu, ki je vse od rojstva živel s kokošmi. Čeprav je bil zdrav in se je telesno popolnoma razvil, mu nikoli ni prišlo na misel, da bi razprl krila in poletel. 

Obstajajo številni sorodni poskusi, ki so jih opravili različni znanstveniki. Tako so denimo ugotovili, da ribe, ki so jim za nekaj časa v akvarij postavili stekleno pregrado, ki je potekala po sredini prostora, tudi potem, ko so oviro čez čas odstranili, niso poskušale preplavati nevidne meje. In kar je še zanimivejše: ko so ribe postopoma zamenjali, še vedno niso plavale po drugi polovici akvarija, četudi med njimi ni bilo nobene več, ki je bila v njem, ko je ovira še stala.

Zakaj pišemo o tem? V naših glavah je vse preveč ovir, zaradi katerih ne vidimo več svojih možnosti. Tudi v širšem družbenem prostoru je opaziti, da se inteligenca ljudi izčrpava v iskanju razlogov, zakaj nekaj ni možno, zakaj nekaj ne bo uspelo, zakaj se ne izplača niti poskusiti. Še ljudem, ki vidijo rešitve, se med prepričevanjem tistih, ki se jim vsaka sprememba zdi nemogoča in tvegana, pogosto izpraznijo baterije. 

Doslej smo objavili deset eko vodičev. Ko smo jih pred nekaj tedni znova prebrali, smo ugotovili, da v Sloveniji resnično bolehamo za sindromom »SLOWenija« (iz angleške besede slow, ki pomeni počasen). Nekako se nam je upiralo, da bi vam znova pisali o tem, za koliko promilov v eno ali drugo smer so se spremenili trendi … Bolj nas je zanimalo, zakaj pri nas stojimo na mestu – in zakaj mnogim drugim težave uspeva reševati veliko hitreje in uspešneje.

Če ne vemo, kam gremo, nam ne pomaga noben veter, je zapisal že Seneka. In če se oziramo samo nazaj, dejansko ne bo prišlo do premikov naprej. Ključne besede:
ekovodič

 

Sorodne novice:

0,25<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.