Aktualne novice

Tešizem

dodano: 3.9.2015

Ekovodič - novice avgust/september SZZČN 2015

Izraz, ki je nastal v drugem desetletju 21. stoletja, je zdaj tudi sestavni del slovenskega besedišča, izraža pa nevarnost, ki jo prinaša pasivizacija družbe. 

Nastal je, ko se je utrdilo spoznanje o posledicah projekta TEŠ 6, ki je po zaslugi pasivnosti politike in širše javnosti ena od najbolj zgrešenih naložb v tem stoletju. 
Čeprav TEŠ 6 že leta ne obratuje več in so ga že dolgo tega zamenjale čistejše tehnologije pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov, je še naprej simbol časa napačnih odločitev; posledice teh odločitev še vedno odplačujemo, bremenile pa bodo tudi naslednjo generacijo.

Zdaj je TEŠ 6 muzej na odprtem. To je spomenik, ki ozavešča o posledicah neukrepanja in sprejemanja klientelizma. Vsako leto ga obišče več kot 30 tisoč dijakov iz Slovenije in tujine. Od 2020 v prostoru tega muzeja potekajo tudi zaprisege novoizvoljenih poslancev. 
Stalna razstava slikovito prikazuje, kaj vse bi lahko družba storila z milijardami, ki so po nepotrebnem končale v TEŠ 6. 

Letnica 2020 je pomembna zato, ker je bila takrat sprejeta zakonodaja o materialni odgovornosti poslancev, ki jih obvezuje, da bodo iz svoje plače pokrivali stroške zavoženih naložb, ki bremenijo državljane. 

Zakon je bil sicer predmet dveh referendumov in ustavne presoje, vendar je prevladalo naslednje mnenje: če mora državljan odplačevati dolgove, ki jih ni ustvaril in se bodo celo prenesli na njegove otroke, mora biti odgovornost tistih, ki bi to lahko preprečili, sorazmerna njihovim pooblastilom. 

Zato ima še danes vsak državljan na vsakem plačnem izpisku postavko TEŠ 6, ki jo bo država prek naših davkov namenila za pokrivanje te naložbe. 

Da se tešizem ne bi nikoli več ponovil!Ključne besede:
TEŠ 6, električna energija

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.