Aktualne novice

Vrnitev majhnih trgovin

dodano: 8.9.2015

Ekovodič - novice avgust/september SZZČN 2015

Na začetku 21. stoletja je bila Slovenija nosilka rekorda po površini prodajnih površin na prebivalca. Celo najmanjša mesta so imela po več nakupovalnih središč, v pičlih dvajsetih letih pa smo zaradi njih pozidali najboljše obdelovalne površine.

Čeprav je ponudba daleč presegala dejanske potrebe, so trgovci vztrajali v želji, da bi nasprotnik odnehal prvi, zaradi česar so bili številni izdelki v Sloveniji precej dražji kot v sosednih državah, plačilna nedisciplina trgovcev pa je vse bolj ogrožala dobavitelje. 
Šele leta 2020 so se začele površine, namenjene nakupovalnim središčem, občutno krčiti. Temu je botrovala skoraj desetletje trajajoča kriza, ki je na eni strani dodobra izčrpala kupno moč prebivalstva, na drugi pa je čedalje več ljudi spoznavalo, da izobilje in nakupovanje nista sopomenki, umetno ustvarjene potrebe pa so pritegovale vse manj kupcev. 

Kot smo omenili, so trgovci najprej opazili upad povpraševanja po svežem sadju in zelenjavi. Zatem se je začela občutno zmanjševati tudi prodaja kruha, saj so ga ljudje znova začeli peči sami in tako odkrivati prednosti doma pripravljene hrane. Zaradi podobnega razloga so opustele tudi police s keksi in pecivom. Sledili so vloženo sadje in zelenjava ter mesni izdelki.
 
Velika nakupovalna središča so eno za drugim zapirala vrata, prazne prostore pa so začele zapolnjevati druge vsebine, takšne, ki jih je družba veliko bolj potrebovala. Tako so jih predelali v dnevne centre za oskrbo starejših, izobraževalne ustanove, podjetja, ki izvajajo zdravstvene storitve … Vsi, ki tega niso storili pravočasno, so propadli. Na njihov obstoj spominjajo le še prostrane asfaltirane površine, ki jih zdaj uporabljamo kot poligone varne vožnje za električna vozila, kolesa in motorna kolesa. 

Vse več živilskih škandalov je prispevalo k čedalje večji izgubi zaupanja v globalne blagovne znamke in velike trgovce, zato so se ljudje vrnili k lokalnim ponudnikom. V zadnjih petnajstih letih je opaziti nenehno rast tržnega deleža majhnih trgovin, ki oskrbujejo soseske ter ponujajo predvsem lokalno pridelane izdelke, opremljene s ponudnikovim imenom in priimkom. 

Tovrstne trgovine so postale neposredna vez med krajevnimi ponudniki in krajevnimi potrošniki. Mnoge med njimi so svojo dejavnost razširile tudi na izobraževanje, gostinstvo, socialno podjetništvo ... Skorajda ni slovenskega kraja, v katerem ne bi našli kake uspešne tovrstne trgovinice. Poleg tega so postale središče dogajanja v svojem kraju. Po vsej Sloveniji delujejo tudi različne oblike neposredne dostave blaga od kmeta do potrošnika.

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.