Aktualne novice

Delovno mesto vam lahko vzamejo, dela ne!

dodano: 14.9.2015

EKovodič - novice avgust/september SZZČN 2015

Koliko ljudi je moralo v času gospodarske krize ostati brez dela, preden so dojeli, da izguba delovnega mesta še ne pomeni, da ne morejo več delati tistega, kar znajo.
Pred petdesetimi leti je imela Slovenija zelo močno tekstilno industrijo. Žal so na začetku 21. stoletja privatizacija, tajkunski kapitalizem in pohlep trgovcev, ki so visoke dobičke raje ustvarjali s prodajo cenenega tekstila iz azijskih držav, uničili skorajda vse tekstilne tovarne v Sloveniji. 

Podobno kot pri čevljarski industriji se je obnova začela na dnu. Šivilje, pletilje, tkalci in drugi so začeli ustanavljati kooperative. 

Breja Preja je bila ena od prvih pletilskih kooperativ. V njej so se po načelih poštene trgovine združile ambiciozne podjetnice, oblikovalke in pletilje ter se odločile, da bodo izdelovale tople večnamenske volnene izdelke. Zdaj, leta 2035, kooperativa združuje več kot sedemsto članic, ki svoje izdelke izvažajo v več kot trideset držav (http://brejapreja.wordpress.com).

V tem obdobju je začela delovati tudi zadruga Konopko, ki je razvijala trajnostno pridelavo in predelavo konoplje ter povezovala pridelovalce in predelovalce s področja konopljarstva. 

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: