Aktualne novice

Delovno mesto vam lahko vzamejo, dela ne!

dodano: 14.9.2015

EKovodič - novice avgust/september SZZČN 2015

Koliko ljudi je moralo v času gospodarske krize ostati brez dela, preden so dojeli, da izguba delovnega mesta še ne pomeni, da ne morejo več delati tistega, kar znajo.
Pred petdesetimi leti je imela Slovenija zelo močno tekstilno industrijo. Žal so na začetku 21. stoletja privatizacija, tajkunski kapitalizem in pohlep trgovcev, ki so visoke dobičke raje ustvarjali s prodajo cenenega tekstila iz azijskih držav, uničili skorajda vse tekstilne tovarne v Sloveniji. 

Podobno kot pri čevljarski industriji se je obnova začela na dnu. Šivilje, pletilje, tkalci in drugi so začeli ustanavljati kooperative. 

Breja Preja je bila ena od prvih pletilskih kooperativ. V njej so se po načelih poštene trgovine združile ambiciozne podjetnice, oblikovalke in pletilje ter se odločile, da bodo izdelovale tople večnamenske volnene izdelke. Zdaj, leta 2035, kooperativa združuje več kot sedemsto članic, ki svoje izdelke izvažajo v več kot trideset držav (http://brejapreja.wordpress.com).

V tem obdobju je začela delovati tudi zadruga Konopko, ki je razvijala trajnostno pridelavo in predelavo konoplje ter povezovala pridelovalce in predelovalce s področja konopljarstva. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.