Aktualne novice

Kaj se skriva v besedi stres?

dodano: 24.9.2015

Sanja Lončar, urednica (uvodnik oktobrskih novic SZZČN 2015)

Pred stoletji besede stres v našem jeziku ni bilo. Ker smo si izmislili nov izraz, imamo občutek, da je tudi težava nova. Radi povemo, da živimo v zelo stresnih časih, in si celo domišljamo, da nam je težje kot katerikoli generaciji pred nami. 

Pa je res? Na istih tleh so naše prednike že spravljali »v stres« Rimljani, barbari, Turki ..., imeli smo kugo, lačna leta in desetletja, vojne in povojne zločine vsaj desetih različnih vojn, grmade, na katerih so goreli ljudje, pregone in taborišča. Na teh tleh so se že zvrstile raznobarvne ideologije in ekonomski sistemi, meje pa se rišejo na novo skoraj v vsaki generaciji. 

Edino, kar se ne spreminja, je minljivost. Tudi naši časi bodo minili. Ko si jih boste ogledali z razdalje kakšnih 30 let (če boste imeli to priložnost), se boste morda smejali, kako resno ste jemali vse, kar se nam dogaja. Lahko pa se smejete že zdaj, če boste sprejeli zavest, da je življenje enkratno, neponovljivo in vam vedno ponuja neverjetne priložnosti – ki pa jih večina ljudi zmotno imenuje težave. 

Današnji čas je morda bolj stresen od preteklega le zato, ker trmoglavo želimo vse načrtovati, nadzorovati, posedovati ... Življenje pa je tisto, kar se dogaja, medtem ko ste zasedeni z načrtovanjem nečesa drugega. Izberite življenje!Ključne besede:
stres, minljivost, življenje

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: