Aktualne novice

Kako stres in kortizol najedata vašo zalogo vitamina D?

dodano: 10.10.2015

oktobrske novice SZZČN 2015

Kot poroča Natural News, najnovejše raziskave, objavljene v reviji Body Ecology, razkrivajo, da kortizol vpliva na raven vitamina D3 v telesu. 

Če je v telesu preveč kortizola, ima telo težave z uporabo vitamina D. Razlog za to se skriva v tem, da je vitamin D, enako kot kortizol, steroidni hormon, torej se mora za svoj učinek vezati na iste receptorje kot kortizol. Ali preprosto povedano: kdor prvi pride, prvi melje. Če je kortizola preveč, zasede vse proste receptorje, vitamin D pa »brezdelno tava« naokrog. 

Ne sončenje in ne jemanje kakovostnih prehranskih dopolnil ne bo poskrbelo za ustrezno raven vitamina D, če ta ne more priti do svojega cilja in opraviti svoje naloge. To je še en razlog več, da poskrbite za čim manjše izločanje kortizola. 

Še pomemben namig: raven kortizola navadno upade med polnočjo in četrto uro zjutraj, seveda če takrat trdno spite. Če ste nočni tip ali pa zaradi skrbi, dela ali kakega drugega razloga ostajate budni pozno v noč, bo začelo vaše telo izločati preveč kortizola. Hkrati pa bodo pešale vse funkcije razstrupljanja in regeneracije telesa, ki v največji meri potekajo ravno takrat, ko spimo. To pa ni dobra novica!

Dober spanec regulira kortizol
Zato skrb za nemoten spanec prispeva k našemu zdravju veliko več kot marsikatero prehransko dopolnilo. Poskrbite za kakovostno ležišče, posteljnino, ki vas ne bo dodatno obremenjevala z lastnimi pesticidi ali kemikalijami iz pralnih sredstev. Čez noč si zagotovite popolno temo in izklopite vse naprave, ki bi lahko ustvarjale električni smog. Zelo zaželjeno je, da takrat izklopite tudi wi-fi naprave v stanovanju.

Ne pozabite stare modrosti, da vsaka ura spanja pred polnočjo šteje dvojno. Najbolj trdno in blagodjeno je, da se k počitku odpravite okrog desete ure zvečer.

Več o tem: http://www.naturalnews.com/
037049_chronic_stress_cortisol_vitamin_D.htmlKljučne besede:
kortizol, vitamin D, spanec, spanje, ležišče, električni smog

 

Sorodne novice:

0,0546875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.