Aktualne novice

Bo šport stres omilil ali okrepil?

dodano: 19.10.2015

oktobrske novice SZZČN 2015

Dandanes marsikdo samodejno meni, da je šport odlično zdravilo zoper stres, zato vidimo polne fitnese in teniške terene, na cestah pa vse polno kolesarjev in tekačev …

Že kar splošno mnenje je, da je najbolje, če se po skrajnih umskih obremenitvah sprostimo s telesno obremenitvijo. Toda ali to v resnici drži?

Težava je v tem, da tudi šport zahteva veliko hranil – prav tistih, ki so vam jih porabili stresni hormoni. Ker stres telo sili v nenavadne gibe in položaje, je telo osebe pod stresom veliko bolj podvrženo športnim poškodbam kot telo sproščene osebe. Če šport, s katerim se ukvarjate, krepi prav mišice, ki so pod stresom že tako preobremenjene, boste po taki vadbi le še bolj izčrpani. 

Tekmovalnost, lov na rezultate, čase in dosežke … vse to samo povečuje stres in nas hitro zapelje onkraj meja tistega, kar je za telo še blagodejno. Enako velja, če med vadbo joge ali chi gonga nenehno pogledujete na uro ali telefon. Od vaj, pri katerih niste navzoči tako s telesom kot z duhom, ne boste dobili nič dobrega. 

Za osebe pod stresom je veliko bolje, da se odločijo za obliko rekreacije, ki jim bo omogočila, da bodo nenehno v stiku s seboj in s svojim počutjem. Med samotnim sprehodom po gozdu boste korak prilagodili svojemu počutju, negativno ionizirani zrak pa vam bo vlil novih moči in vas očistil od znotraj. Podobno velja za stik z zemljo, zato vrtnarjenje prinaša večkratno korist. Enako velja za plavanje v morski ali termalni vodi, kjer najhitreje dosežemo sprostitev, ne da bi pri tem tvegali, da bomo preobremenili sklepe in mišice.Ključne besede:
stres, šport, vadba, mišice, hranila, sprehod, goz, sprostitev

 

Sorodne novice:

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.