Aktualne novice

Kako stres povzroči bolečine v hrbtenici

dodano: 19.10.2015

oktobrske novice SZZČN 2015

Stres pomeni veliko dodatno obremenitev za telo, zato ne preseneča, da se vsakič, ko smo pod stresom, počutimo, kot bi na hrbtu nosili vrečo cementa. 

Takrat se namreč telo pripravlja za boj ali beg: mišice v prsih se napnejo, da bi, če bi bilo treba, imeli več moči v rokah. Poleg tega se sklonimo, da smo pripravljeni na napad ali umik. Sočasno se napnejo vse hrbtne mišice, kar nam omogoči hitre korake. Ker te mišice povezujejo medenico in hrbtenico, ne preseneča, da njihova napetost sčasoma povzroči tudi bolečine v ledvenem predelu. 

Ko vas zaradi te napetosti začne boleti križ, to telo kompenzira tako, da ustvari krivino v zgornjem delu hrbtenice – na območju vratu. Zagotovo poznate občutek trdega vratu, ki se širi proti ramenom in sčasoma prizadene celo roke. 

Dandanes vam za razbremenitev mišic največkrat priporočajo različne oblike vadbe – žal pa lahko večina sodobnih oblik rekreacije že tako prizadeto hrbtenico še bolj obremeni. Plavanje in savnanje sta še naprej najvarnejši obliki sproščanja mišic, saj ne prinašata prav nobenega tveganja, da bi se stanje dodatno poslabšalo. Pri vseh drugih oblikah vadbe morate zelo dobro vedeti, katere mišice obremenjujete in katere razbremenjujete. 

Najvarneje in najceneje pa je ukrepanje pri vzroku, kar pomeni preprečiti, da bi telo predolgo vztrajalo v »bojni pripravljenosti«. Tega pa ne morete doseči z urjenjem mišic. Celo najboljša vadba namreč zgolj poskuša prerazporediti napetost in izboljšati prekrvavitev. Pravi vzrok stresa in njegovih posledic pa se vedno skriva v razumu, kajti prav razum oceni položaj kot nevaren, stresen, zaskrbljujoč … in nato sproži vse potrebno, da se začne vse telo prilagajati takšni oceni. 

3,198242E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: