Aktualne novice

Kako stres povzroči bolečine v hrbtenici

dodano: 19.10.2015

oktobrske novice SZZČN 2015

Stres pomeni veliko dodatno obremenitev za telo, zato ne preseneča, da se vsakič, ko smo pod stresom, počutimo, kot bi na hrbtu nosili vrečo cementa. 

Takrat se namreč telo pripravlja za boj ali beg: mišice v prsih se napnejo, da bi, če bi bilo treba, imeli več moči v rokah. Poleg tega se sklonimo, da smo pripravljeni na napad ali umik. Sočasno se napnejo vse hrbtne mišice, kar nam omogoči hitre korake. Ker te mišice povezujejo medenico in hrbtenico, ne preseneča, da njihova napetost sčasoma povzroči tudi bolečine v ledvenem predelu. 

Ko vas zaradi te napetosti začne boleti križ, to telo kompenzira tako, da ustvari krivino v zgornjem delu hrbtenice – na območju vratu. Zagotovo poznate občutek trdega vratu, ki se širi proti ramenom in sčasoma prizadene celo roke. 

Dandanes vam za razbremenitev mišic največkrat priporočajo različne oblike vadbe – žal pa lahko večina sodobnih oblik rekreacije že tako prizadeto hrbtenico še bolj obremeni. Plavanje in savnanje sta še naprej najvarnejši obliki sproščanja mišic, saj ne prinašata prav nobenega tveganja, da bi se stanje dodatno poslabšalo. Pri vseh drugih oblikah vadbe morate zelo dobro vedeti, katere mišice obremenjujete in katere razbremenjujete. 

Najvarneje in najceneje pa je ukrepanje pri vzroku, kar pomeni preprečiti, da bi telo predolgo vztrajalo v »bojni pripravljenosti«. Tega pa ne morete doseči z urjenjem mišic. Celo najboljša vadba namreč zgolj poskuša prerazporediti napetost in izboljšati prekrvavitev. Pravi vzrok stresa in njegovih posledic pa se vedno skriva v razumu, kajti prav razum oceni položaj kot nevaren, stresen, zaskrbljujoč … in nato sproži vse potrebno, da se začne vse telo prilagajati takšni oceni. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.