Aktualne novice

Namesto letne bilance …

dodano: 10.12.2015

Sanja Lončar, urednica (novice december/januar SZZČN 2015/2016)

Navadno v decembrski številki opravimo bilanco dogajanja v minulem letu in poskušamo začutiti, kam pluje naš svet. 

Tokrat smo resnično v dilemi, ali naj se tega sploh lotimo. Kamor koli se ozremo, je videti vse več trpljenja, revščine, bolezni, razčlovečenja, nasilja, diktature denarja nad človekom … Težko je biti dobro informiran ter biti imun na strah, skrb in jezo, predvsem zaradi nemoči, da bi ustavili procese, ki očitno drvijo v zelo nevarno smer. 

Nekateri verjamejo, da sta popolna nevednost in brezbrižnost edini sredstvi za ohranjanje osebnega miru. Morda se je prav zato večina televizijskih programov spustila na raven otroških norčij, najpogosteje ogledovane spletne vsebine pa so posnetki, ki prikazujejo, kaj je nekdo pojedel, oblekel, slekel … Ljudje svoj čas, torej edino, kar imamo v tem življenju, utapljajo v alkoholu, mamilih, predajajo se prenajedanju ali obsesivnemu nakupovanju – da bi le bili čim dlje od stvarnega življenja. 

Žel težave ne izginejo, če se zanje preprosto ne zmenimo. Večina jih v času, »ko nismo pri zavesti«, dobi le še večje razsežnosti. Če je naša edina strategija, da nas to, česar ne poznamo, ne skrbi, življenje ravna povsem pravilno, ko nam težave dostavi na dvorišče, v lastno podjetje, družino, telo … Torej tja, kjer si pred njimi ni več mogoče zatiskati oči. 
December bo še posebno nevaren mesec. Tistim, ki nimajo, je ob potrošniški histeriji čedalje bolj hudo, medtem ko tisti, ki imajo, v vsem tem uživajo čedalje manj brezskrbno. Posledično ne uživa nihče.

Če pa spadate med tiste tretje, ki jim uspeva ohranjati mir – boste trn v peti tako prvim kot drugim. MIR – tako v nas kot zunaj nas – torej postaja vse težje dosegljiv. 

Zato smo se odločili v tej številki vzeti pod drobnogled jetra. Prav v jetrih se namreč zrcalijo naše notranje in zunanje vojne. Naša jetra nujno potrebujejo sklenitev miru. Predvsem miru, ki ga moramo skleniti s seboj. 
Ključne besede:
bilanca, nevednost, brezbrižnost, mir, življenje, jetra

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.