Aktualne novice

Slovenija naj na vrhu EU vztraja pri zastavljenih okoljskih ciljih

dodano: 16.3.2008

Stranka mladih SlovenijeSlovenija kot predsedujoča EU mora vztrajati in narediti vse, da bo ohranila okoljske politike in njene cilje na takšni ravni, kot so bili predstavljeni v svežnju evropske komisije za boj proti podnebnim spremembam januarja letos, menijo v SMS – Stranki mladih Slovenije ob današnje začetku zasedanja Evropskega sveta.

»Ne le da bi si že v osnovi želeli bolj ambiciozne cilje od zastavljenih, temveč so po nekaterih informacijah sedaj tudi ti ogroženi. Do še dodatnega nižanja ciljev pa nikakor ne sme priti, saj bi bil to velik korak nazaj. Slovensko vodstvo zato pozivamo naj se temu po vseh svojih močeh upre ter ohrani boj proti podnebnim spremembam na pravem tiru,« je prepričan predsednik SMS mag. Darko Krajnc.

Kot je v včerajšnjem sporočilu za javnost opozorilo vodstvo Evropske zelene stranke (EGP), katere polnopravna članica je tudi SMS, naj bi namreč nekatere države članice EU poskušale znižati podnebne cilje, zastavljene v podnebno-energetskem svežnju. Po navedbah sopredsedujočega EGP Philippa Lambertsa so tako ogroženi cilji zmanjšanja emisij toplogrednih plinov za 20 odstotkov do leta 2020, čeprav bi moral biti ta cilj že v osnovi znižanje za 30 odstotkov.

V SMS se tudi pridružujejo kritiki EGP do dvostranskega sporazuma med Francijo in Nemčijo, ki predvideva manj rigidne omejitve avtomobilskih izpustov, kot je to predlagala Evropske komisija.  Prav tako je zaskrbljujoč poskus komisarja za industrijo Guentherja Verheugena, ki ga podpira več držav, med drugim Nemčija in Avstrija, da bi v okviru svežnja oblikovali posebne izjeme za težko industrijo.

Zaradi vsega tega je toliko pomembneje, da mora Slovenija voditi EU z veliko mero vizionarstva in ne le uradniško, saj bo le tako slovensko predsedovanje resnično zelo uspešno in bo odmevalo tudi širše. Branje misli velikih igralcev in ravnanje po njihovih navodilih nam bo sicer zagotovilo čebelico v spričevalu, ne bo pa Slovenije postavilo na zemljevid suverenih, odločnih in enakopravnih držav, ki prinašajo svežino in dinamiko v evropski in svetovni prostor. Prav k temu pa moramo stremeti.

Omenjeno sporočilo za javnost EGP se nahaja na spletnem naslovu: http://www.europeangreens.org/<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.