Aktualne novice

Les negujte … z lesom

dodano: 13.1.2016

novice december/januar SZZČN 2015/2016

Kitajska medicina jetra povezuje z lesom. Prav zato pri pretirano gorečnih ljudeh nastopijo težave z jetri, kajti preveč ognja jih uničuje. 

Les v sebi lahko negujemo na različne načine, najbolje z brezpogojno ljubeznijo do sebe in drugih, kajti tako jeza ne bo dobila goriva, ki bi jo poganjalo. Lahko pa ga krepimo tudi s svojim odnosom do lesa. Obdajanje z lesom, druženje z drevesi ter obdelovanje in dotikanje lesa namreč preverjeno pomirjajo in se dotaknejo prav tiste ravni v nas, ki najbolj hrepeni po povezavi, miru in koreninah.

Pred leti je branje knjig o Anastaziji v številnih bralcih sprožilo poseben odnos do sibirske cedre. Mnogi med njimi so si jo nadeli okoli vratu, tako v okrasne namene kot zaradi njene simbolike. 

Damjana Goter Košir je v sedmih letih, odkar brusi in boža različne vrste lesa, odkrila, da obstajajo še številne druge vrste lesa, ki nam želijo nekaj sporočiti. Kot pravi, smo »tako zelo zagledani v sibirske cedre, da smo spregledali zdravilno in zaščitno energijo, ki nam jo na vsakem koraku ponuja bezeg – ta pa raste tako rekoč pred vsako slovensko hišo«. 

V dolgih letih ročnega oblikovanja nakita, ki ga je poimenovala WooHoo (čist.natur.lesen.nakit), se je začela sporazumevati z lesom na prav poseben način. Navdih za vsak posamezni kos se ji poraja sproti; poišče ga v neobdelanem lesu, ki ji narekuje potek ustvarjanja. Pravzaprav njen nakit zgolj razkriva lepoto, ki že obstaja pod skorjo dreves, le da je našim očem nevidna. 

Delo s tako živim materialom, ki pripoveduje svoje zgodbe, jo je navdihnilo, da je tudi sama začela spoznavati simboliko in moči različnih drevesnih vrst. 

Kot pravi Damjana: »Če je v vašem življenju veliko nemira, je prava izbira oljka, kajti njen les nosi energijo popolnega miru. Bor se lahko prilagodi marsikateremu rastišču, močni burji in drugim zunanjim dejavnikom, zato je priporočljiv za osebe, ki se stežka prilagajajo spremembam, saj njegov les simbolizira vitalnost. Cipresa simbolizira jasno smer, kajti tudi sama nikoli ne klone vetrovom, niti najmanj je ne upognejo. Osebam, ki so pretirano navezane na materialne dobrine, partnerja, otroka ali službo, priporočam jelšev les, saj jelša simbolizira razvezanost, svobodo. Tudi les lovorja ima izrazito zanimivo simboliko, saj njegove korenine človeka prizemljijo. Brez korenin smo namreč preveč odvisni od mnenja drugih. Živimo v času, ko večina ljudi, tudi ženske, pri svojem delovanju izhaja iz razuma, srce pa ostaja zaprto, neizživeto. Vsem ženskam, ki (še) ne delujejo iz srca, ampak se pretežno ravnajo po moškem načelu učinkovitosti, so na kožo pisana vsa sadna drevesa, saj s svojo energijo odpirajo srce (lepota, zdravje, ljubezen).« 

Če naj les nemoteno govori vašemu telesu, ne sme biti posiljen, torej lakiran in barvan. Les ima rad samo olja in eterična olja. Leseni nakit Woohoo v sebi združuje lepoto lesa in tistega, ki je prepoznal njegovo neponovljivost in dragocenost. Tudi to je lahko vsakdanja popotnica, pomoč v času, ko povsod vladata nemir in odsotnost. 

Nakit Woohoo si lahko ogledate na spletnem naslovu www.facebook.com/woohoo.cist.natur.lesen.nakit/ in v Zeleni trgovini v BTC (Hala A), za več informacij pa pišite cmoki8@gmail.com. Ključne besede:
les, simbolika, oljka, jetra, jeza, drevesa

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: