Aktualne novice

Skupaj zmoremo veliko

dodano: 14.1.2016

novice december/januar SZZČN 2015/2016

Eko civilna iniciativa Slovenije (Ekoci), Tovarna nogavic Polzela, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS), Razvojna agencija Savinja, občine Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec) ter drugi zainteresirani za samooskrbo so se odločili združiti moči in ustanoviti socialno podjetje Coop Eko Textil.

S skupnimi močmi nameravajo soustvarjati nova delovna mesta na področju tekstilne industrije – vendar na novih temeljih. Tokrat bodo v ospredju ekološki materiali, kot so konoplja, lan in volna. Poiskali bodo še delujoče stroje v starih tekstilnih tovarnah ter jih po potrebi nadgradili in prilagodili novim potrebam. 

Prepričani so, da nam ni treba prodati vsega, kar imamo, in da je mogoče ob pomoči znanja, povezovanja in zdrave ekonomije tudi s starimi delovnimi sredstvi doseči še veliko. 

Vsi ti naravni materiali ne omogočajo le izdelave tekstilnih izdelkov. Prav zato člani kooperative, ki bo, tako vsaj upamo, v resnici zaživela kot socialno podjetje, v svojem projektu vidijo priložnost za nastanek številnih delovnih mest, ki bodo prispevala k blaginji, samooskrbi in trajnostnemu razvoju.

Zavedajo se pomena celovitega pristopa in ekološkega tekstila, ki bo v procesu setvenega kolobarja prispeval tudi k večjemu deležu domače ekološko pridelane hrane na slovenskem trgu. Enako velik je pomen ekološkega tekstila za zdravje in počutje ljudi. 

Že decembra so začeli zbirati naročila za prve nogavice iz konoplje. Z izkupičkom, ki ga bodo dobili od nogavic, bodo kupili novo prejo, in tako bo vsak njihov kupec prispeval k ustvarjanju novih delovnih mest in dejavno sooblikoval prihodnost. Naši predniki so znali tkati platno in se oblačiti v naravne materiale. Dočakali so dolgo starost. Ali bomo to znali tudi mi? 

Več informacij: stanka.pfajfer@polzela.com in ekoci.si@gmail.com.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.