Aktualne novice

Nova gensko spremenjena žita pomenijo grožnjo za jetra!

dodano: 18.1.2016

NaturalNews

Nova gensko spremenjena pšenica vsebuje zaviralca encimov, ki lahko pri ljudeh povzroči trajno poškodbo jeter in celo smrt. Tako se glasi svarilo, ki ga je podal molekularni biolog Jack Heinemann z Univerze Canterbury v Avstraliji.

Heinemann je objavil osupljivo znanstveno poročilo, ki podrobno razloži to trditev in zahteva stroge znanstvene teste na živalih, še preden bi začeli takšno pšenico uživati tudi ljudje. 

Kot razlaga, lahko zaviralec encima v tovrstni pšenici napade človeški encim, ki proizvaja glikogen. Potrošniki, ki bi uživali gensko spremenjeno pšenico, bi svoje telo kontaminirali s tem zaviralcem in tako jetrom onemogočili ustvarjanje glikogena – hormonske molekule, ki sodeluje pri uravnavanju presnove krvnega sladkorja. Če se to zgodi, utegne priti do propada jeter. 

»Odkrili smo, da se lahko molekule, ki so jih v tovrstni pšenici ustvarili z namenom utišanja genov pšenice, povežejo tudi s človeškimi geni in jih utišajo,« je izjavil Heinemann na tiskovni konferenci o gensko spremenjeni pšenici (http://www.youtube.com/watch?v=FI7n_caiTvE).
»Našli smo za več kot 770 strani potencialnih ujemanj med temi geni žita in človeškim genomom. Našli smo tudi več kot ducat ujemanj, ki so obsežna in identična, povrhu pa zadostna, da lahko sprožijo utišanje genov v eksperimentalnih razmerah. Te ugotovitve so popolnoma potrjene. Nobenega dvoma ni, da ta ujemanja obstajajo, s tem pa tudi visoko tveganje. Zato pozivamo k izvajanju obsežnih poskusov, še preden bi tovrstna pšenico dobila dovoljenje o ustreznosti za prehrano ljudi.«

Profesorica Judy Carman, biokemičarka in direktorica IHER, z Univerze Flinders v Adelaidi, pravi: »Če lahko ta zaviralec v človeškem telesu utiša enak tip genov kot v pšenici, to pomeni, da bi otroci, ki bi se rodili s takim genom, umrli že do petega leta starosti, odrasli pa bi bili vse bolj utrujeni, na koncu pa bi zagotovo resno zboleli.« Ob tem še doda: »Preden se sploh približamo kakšnim koli poskusom na ljudeh, je nujno opraviti resne raziskave na živalih in pri tem opazovati, ali se bo njihovo zdravstveno stanje poslabšalo ali ne. Ugotoviti moramo torej, ali genska modifikacija preživi prebavni proces in doseže notranjost živalskega telesa. Vedeti moramo, kako bo to vplivalo na živali. Za ta namen je treba opraviti dolgoročne toksikološke raziskave, s katerimi bomo preverjali dovzetnost za rakave bolezni, reproduktivne težave, alergije …

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.