Aktualne novice

3,3 milijona podpisov proti TTIP

dodano: 20.1.2016

novice december/januar SZZČN 2015/2016

Oktobra so nasprotniki načrtovanih prostotrgovinskih sporazumov med EU in ZDA (TTIP) ter med EU in Kanado (CETA) Evropski komisiji predali približno 3,3 milijona podpisov, ki so jih v letu dni zbrali v okviru spletne peticije Stop TTIP. Iz Slovenije jih je prišlo 11.300. Je bil med njimi tudi vaš?

Kot pravijo aktivisti, je peticija Stop TTIP dobila več podpore kot katera koli druga evropska državljanska pobuda. Evropska zakonodaja omogoča, da lahko milijon državljanov Evropske unije Evropsko komisijo pozove, naj pripravi zakonodajni predlog, s čimer lahko državljani neposredno vplivajo na oblikovanje evropske politike. Kljub izjemnemu uspehu peticije Evropska komisija gibanju proti TTIP te pravice še vedno ne priznava. Kot navaja nemška tiskovna agencija DPA, Evropska komisija trdi, da smejo evropske državljanske pobude vsebovati samo pozitivne predloge, od komisije pa ne morejo zahtevati, da ne bi izpolnila naloge, ki so ji jo naložile članice.

Oktobra so množične demonstracije v večjih evropskih mestih opozarjale, da je vse več ljudem dovolj oblasti, ki so ji interesi korporacij pred interesom ljudstva. V Berlinu se je zbralo približno 250 tisoč ljudi, v Sloveniji pa so demonstracije potekale v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Trbovljah. 

Danes nastaja svet, v katerem bomo mi in naši otroci živeli jutri. Vaši otroci in vnuki morda še ne razumejo, kaj se dogaja in kakšne bodo morebitne posledice. Drugi pa se ne moremo izogniti zavedanju o svoji odgovornosti, kajti to, kar danes počnemo ali ne, bo odločalo o naši skupni prihodnosti.Ključne besede:
stop TTIP, peticija, prostotrgovinski sporazum

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: