Aktualne novice

Komu zaupati?

dodano: 22.1.2016

Sanja Lončar, urednica (uvodnik februarskih novic SZZČN 2016)

Živimo v času, ko le do redkih znanj in prepričanj pridemo na osnovi lastne izkušnje. 
Že dveletni otrok mora verjeti vzgojiteljici, ki mu razlaga kaj je »fuj« in kaj je »bravo«. Nadaljuje s šolo, v kateri mu povedo vse formule, definicije in opise delovanja sveta, v katerem bo živel. Če se s tem ne strinja in pokaže na primere, ko to, kar ga učijo, ne deluje, mu bo učitelj zamašil usta z besedami, da izjema potrjuje pravilo. Potem je praviloma mir – otrok si ne upa vprašati naprej: kako je mogoče, da izjema potrdi pravilo? Ne, izjema ne more potrditi pravila. Gre le za napačen prevod reka, ki se v resnici glasi: vsaka izjema postavi pravilo pod vprašaj. 

Če so vas že v otroštvu tako »obdelali«, ne preseneča, da vam bodo tudi kot odrasli osebi strokovnjaki povedali, kakšno hišo morate zgraditi, kako se zdraviti, kako zanositi, kako se prehranjevati, kako vzgajati otroke … 

Navadno mine veliko let in ljudje se morajo srečati s številnimi primeri, ko naučene resnice ne delujejo, preden vsaj tisti, ki jim je ostalo nekaj radovednosti in svobodnega duha, začnejo preverjati, primerjati in na temelju lastnih izkušenj ugotavljati, kaj od vsega, v kar so dotlej trdno verjeli, v resnici drži – in kaj ne. 

Nemara je prednost današnjega časa v tem, da se miti o nezmotljivosti stroke, politike, cerkve, mednarodnih ustanov, statistike … topijo hitreje kot ledeniki in sneg na Antarktiki. 

Veliko ljudi je zmedenih. Vse več podatkov, ki se ne skladajo s tem, v kar bi želeli verjeti, najeda njihova lagodje in občutek varnosti. In to ne bo izginilo. Iz dneva v dan je obstreljevanje medijskega prostora z zgodbicami, v katere bi želeli zaupati, vse večje. Tudi družbena omrežja so kontaminirana z vse preveč ponarejenimi slikami, posnetki, »pričevanji« …

Ali sploh še komu zaupamo?
O, še kako. Osebi, ki smo ji doslej še najmanj – sebi!Ključne besede:
izkušnja, resnica, svoboda, zaupanje

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.