Aktualne novice

Minister Podobnik – vzvodi za odpravo pravne praznine glede gojenja GS rastlin so v vaših rokah!

dodano: 17.3.2008

ITRTik pred začetkom nove setvene sezone je pravna praznina¹  glede gojenja gensko spremenjenih rastlin v Sloveniji spet razburkala duhove. Vendar pa ima minister Podobnik zdaj v rokah vse vzvode, da vsaj za letošnje leto to praznino odpravi z odločbo o t.i. varnostnem pridržku – tako zatrjujejo na Inštitutu za trajnostni razvoj in Greenpeace-u.

Predstavniki ITR in Greenpeace-a so strokovnim službam Ministrstva za okolje in Ministrstva za kmetijstvo poslali nekaj novih znanstvenih študij, ki so nastale šele po avtorizaciji koruze MON810 (edine GS rastline na sortni listi EU). Nove študije predvsem dokazujejo škodljivost te koruze na netarčne organizme, ki niso bili predmet ocene tveganja ob podelitve avtorizacije. Pojavljajo se tudi dokazi na škodljivost toksina Bt na vodne ekosisteme. Prav tako so vprašljivi dolgoročni vplivi omenjene koruze na okolje, ki niso bili nikoli ocenjeni. Dodatno k temu se minister lahko sklicuje na dejstvo, da slovensko naravno geografsko okolje ni bilo vključeno v oceno tveganja ob podeljevanju avtorizacije MON810, saj v času le-te Slovenija ni bila članica EU. Te študije lahko okoljsko ministrstvo uporabi za pripravo nove ocene tveganja, potrebne za uveljavitev varnostnega pridržka, ki ga okoljski minister objavi z odločbo in ki začne veljati takoj po objavi. Tako lahko minister Podobnik s pravočasno odločbo uredi letošnjo sezono.

Ministrstvo naj bi nekatere od študij, ki sta jih za uveljavitev svojih moratorijev uporabili tudi Avstrija in Madžarska, že poslalo pristojnemu znanstvenemu odboru. Odgovor pristojnega odbora se po navedbah MOP pričakuje v sredini tega tedna.

ITR in Greenpeace tudi opozarjata, da so trditve pristojnih organov, da v tem trenutku nobena država nima v veljavi takšnega zadržka, neresnične. Avstrija je sicer že večkrat bila tarča poskusov Evropske komisije za razveljavitev njene odločitve, vendar je Svet ministrov do sedaj vedno uspel ubraniti in podpreti avstrijsko odločitev. V tem primeru gre za prepoved gojenja koruze MON810.

Kljub zavedanju, da Zakon za moratorij na sproščanje gensko spremenjenih organizmov v okolje, ki ga je prejšnji teden vložila stranka ZARES, ni ustrezna rešitev, pa so na ITR s podpisom peticije podprli ZARES v njihovem prizadevanju za odpravo pravne praznine. "Strokovne in nevladne organizacije že več let opozarjamo na neurejene razmere glede GS rastlin, na to opozarjajo tudi podpisi deklaracije o negojenju GS rastlin s strani 72 slovenskih občin in množica posameznikov. Vse to ministrstva za okolje doslej ni spodbudilo k ukrepanju; morda pa ga bo spodbudil začetek zakonodajnega postopka v parlamentu. Na MOP-u se morajo zavedati, da so sami dolžni sprejeti pravno ustrezen ukrep – torej varnostni pridržek, še zlasti, če vedo, da vloženi zakon ne more biti rešitev. Prav tako mora ministrstvo sprejeti odgovornost za zaščito okolja v Sloveniji in finančno podpreti ter dati v izvajanje raziskave o možnih škodljivih učinkih GSO. Bistveno je, da odgovorni poskrbijo za pravo rešitev", pravijo na ITR in Greenpeace-u.


Za nadaljnje informacije:
Inštitut za trajnostni razvoj, Okoljski center, Trubarjeva 50, Ljubljana
Tel. (01) 43.97.465, GSM 041.725.991, anamarija.slabe@itr.si, www.itr.si<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: