Aktualne novice

Nam tehnologija koristi ali škoduje?

dodano: 3.3.2016

sanja Lončar, urednica (uvodnik marčevskih novice SZZČN 2016)

Na tem planetu je dovolj znanja, tako starih, preverjenih tehnologij kot tudi sodobnih dosežkov znanosti, da lahko rešimo marsikatero težavo in si olajšamo življenje. Za kaj bo šel razvojni denar, pa je odvisno od tega, kdo ga daje.

Zdaj to povežite s podatkom, da več kot 90 odstotkov vseh naložb v znanost sestavlja denar korporacij, preostalih 9 odstotkov pa denar, ki na videz prihaja iz državnih proračunov, vendar tudi te polnijo predvsem uspešna podjetja.

Ker je svet naravnan tako, da se mora vsak vloženi evro povrniti z obrestmi ali vsaj z večjo močjo vlagatelja, je jasno, da je razvoj večine zdajšnjih tehnologij usmerjen v to, da prinašajo denar, krepijo položaj bank in korporacij ter ohranjajo svet tak, kot najbolj ustreza »lastnikom sveta«.

Nekatere tehnološke rešitve spotoma prinesejo tudi kako uporabno rešitev za navadne ljudi. Veliko tega, nad čimer se dandanes tako zelo navdušujemo, je izšlo iz vesoljskih in vojaških programov, vendar so te tehnologije dosegle široke množice šele veliko pozneje, ko so že tako rekoč zastarele.

Če se navdušujete nad tem, kar vidite skozi objektive novih fotoaparatov ali nad tem, kar vam pokažejo Google Earth in druge oblike sodobne navigacije, se vprašajte: le kaj vse mora še obstajati, če je to zastarela tehnologija ...

Številni znanstveniki bi z veseljem služili ljudem, če bi jih ti lahko plačali. V praksi pa se zaplete že pri finančno minimalno zapletenih projektih, ko je denimo treba zbrati denar za njihovo nadaljevanje. Še posebno, če gre za tehnologije, s katerimi vlagatelji ne bodo mogli veliko zaslužiti.

Prav zato so najbolj razširjene in najbolj oglaševane tehnologije pogosto sporne. Obstajajo tudi take, ki nam lahko v resnici služijo, le da se boste morali nekoliko potruditi, da jih boste sploh zasledili. Najtežje je zbrati dokazno gradivo o delovanju najučinkovitejših zdravil – preprosto zato, ker se jih nikomur ne splača patentirati. K sreči prav vsi največji urad za certificiranje kakovosti nosimo v sebi.  Le spomniti se je treba, kako ga uporabiti!Ključne besede:
tehnologija, znanost, denar, projekti, certifikat

 

Sorodne novice:

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: