Aktualne novice

Nam tehnologija koristi ali škoduje?

dodano: 3.3.2016

sanja Lončar, urednica (uvodnik marčevskih novice SZZČN 2016)

Na tem planetu je dovolj znanja, tako starih, preverjenih tehnologij kot tudi sodobnih dosežkov znanosti, da lahko rešimo marsikatero težavo in si olajšamo življenje. Za kaj bo šel razvojni denar, pa je odvisno od tega, kdo ga daje.

Zdaj to povežite s podatkom, da več kot 90 odstotkov vseh naložb v znanost sestavlja denar korporacij, preostalih 9 odstotkov pa denar, ki na videz prihaja iz državnih proračunov, vendar tudi te polnijo predvsem uspešna podjetja.

Ker je svet naravnan tako, da se mora vsak vloženi evro povrniti z obrestmi ali vsaj z večjo močjo vlagatelja, je jasno, da je razvoj večine zdajšnjih tehnologij usmerjen v to, da prinašajo denar, krepijo položaj bank in korporacij ter ohranjajo svet tak, kot najbolj ustreza »lastnikom sveta«.

Nekatere tehnološke rešitve spotoma prinesejo tudi kako uporabno rešitev za navadne ljudi. Veliko tega, nad čimer se dandanes tako zelo navdušujemo, je izšlo iz vesoljskih in vojaških programov, vendar so te tehnologije dosegle široke množice šele veliko pozneje, ko so že tako rekoč zastarele.

Če se navdušujete nad tem, kar vidite skozi objektive novih fotoaparatov ali nad tem, kar vam pokažejo Google Earth in druge oblike sodobne navigacije, se vprašajte: le kaj vse mora še obstajati, če je to zastarela tehnologija ...

Številni znanstveniki bi z veseljem služili ljudem, če bi jih ti lahko plačali. V praksi pa se zaplete že pri finančno minimalno zapletenih projektih, ko je denimo treba zbrati denar za njihovo nadaljevanje. Še posebno, če gre za tehnologije, s katerimi vlagatelji ne bodo mogli veliko zaslužiti.

Prav zato so najbolj razširjene in najbolj oglaševane tehnologije pogosto sporne. Obstajajo tudi take, ki nam lahko v resnici služijo, le da se boste morali nekoliko potruditi, da jih boste sploh zasledili. Najtežje je zbrati dokazno gradivo o delovanju najučinkovitejših zdravil – preprosto zato, ker se jih nikomur ne splača patentirati. K sreči prav vsi največji urad za certificiranje kakovosti nosimo v sebi.  Le spomniti se je treba, kako ga uporabiti!Ključne besede:
tehnologija, znanost, denar, projekti, certifikat

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.