Aktualne novice

Paraziti? Kakšni paraziti?

dodano: 31.3.2016

Sanja Lončar, urednica (uvodnik aprilskih novice SZZČN 2016)

Stavim, da ste najprej pomislili, da bomo pisali o birokraciji, davkariji, finančnih trgih … No, zagotovo obstaja povezava med občutkom, da nam vse več birokratov in na novo ustvarjenih strok, ki služijo zgolj same sebi, dobesedno sesa kri, in dejstvom, da so naša oslabljena telesa vse dovzetnejša za napade parazitov iz živalskega sveta. 

Da, veliko bi bilo mogoče napisati tudi o zajedavski naravi našega načina življenja. Zaradi želje po udobju je naš planet iz dneva v dan bolj onesnažen in izropan. Če smo pošteni, je človek (zlasti človek zahodne civilizacije) največji zajedavec na tem planetu. Vse, na kar se prisesa, že kmalu začne pešati ... 

Vendar v tej številki ne bomo govorili o tem, kajti obsežnejših novic finančno ne zmoremo ustvarjati. Tokrat se bomo lotili popolnoma naravnih zajedavcev. Takšnih grdih, golemu očesu pretežno neopaznih, vendar dovolj močnih, da nam sistematično grenijo življenje. Ne pomislite prehitro, da vas ta tema ne zanima, da se vas ne dotika … Sprenevedanje in prepričanje, da se to dogaja le drugim, ljudem, ki živijo na tisoče kilometrov južneje ali vzhodneje od nas, nam je namreč le v škodo. Prav zato, ker parazitov nočemo videti, imamo z njimi več težav kot povprečni Indijec ali Afričan. 

Preden se torej lotimo teorij zarote in »zunanjih okupatorjev«, bo treba najprej pospraviti po lastni hiši. Ko boste iz svojega telesa odstranili slepe potnike, bo v njem ostalo več prostora in energije za vas. In ko je boste imeli dovolj, morda pridejo na vrsto tudi »zajedavci« drugih vrst. Ključne besede:
paraziti, zajedalci

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.