Aktualne novice

Oba, živo srebro in aluminij, zelo ogrožata otroške možgane

dodano: 11.4.2016

Intervju: Prim. dr.sci. Alfred Bogomir Kobal, zdravnik, znanstvenik in mednarodni strokovnjak

Kot zdravnik ste 40 let delovali v okviru idrijskega rudnika živega srebra. Zdravili ste rudarje s posledicami zastrupitve s to izjemno hlapljivo težko kovino. Živo srebro velja za najbolj nevarno snov v naravi, s katero lahko človek pride v stik. Že vdihavanje majhnih količin ima lahko vseživljenjske posledice za možgane in živčni sistem. Prav tako nevarno je zaužitje živega srebra prek onesnažene prehranske verige, pa tudi prek zdravil. V minulih desetletjih mnogi strokovnjaki problematizirajo uporabo živega srebra v zobozdravstvu. Ponekod so prepovedali uporabo amalgamskih zobnih zalivk pri otrocih in nosečnicah, pri nas še ne. Zaradi stališč, da so živosrebrne spojine vpletene v porast avtizma, so jih v razvitem svetu večinoma izločili tudi kot sestavino otroških cepiv. Tematiko v celoti zelo dobro poznate, saj ste leta videvali in zdravili posledice živega srebra pri ljudeh in problem raziskovali z različnih vidikov, sodelovali z inštituti in univerzami doma in v tujini, objavljali znanstvene članke. Leta 2009 ste v Zdravniškem vestniku objavili članek z naslovom Možni vplivi živega srebra na patogenezo avtizma. Kaj vas je vodilo k temu, da ste se soočili tudi s problematiko avtizma, ki je nadvse kontroverzna tema? Državne medicinske institucije si večinoma prizadevajo prikazati, da povezave med avtizmom in živim srebrom v cepivih ni. Vi dokazujete drugače.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.