Aktualne novice

Permakultura gre v šolo

dodano: 14.4.2016

Društva za permakulturo Slovenije

V permakulturi se vedno odzivamo na aktualne potrebe časa in prostora in iščemo praktične rešitve. Tredicionalno se permakulturo povezuje z ustvarjanjem eko organizma, a se spoznanja pridobljena z opazovanjem narave dobro obnesejo v drughih okoljih čovekovega bivanja, v izbraževanju na primer, kjer želimo učitelje spodbuditi, da bi več pouka izvajali na prostem. Ko pouk premaknemo iz učilnice v naravo, se način poučevanja in sprejemanja drastično spremeni. Abstraktno postane konkretno in red v učilnici postane kaos na prostem. Menimo, da lahko z neformalnimi metodami izobraževanja prispevamo k pedagoškemu delu na šolah. V Sloveniji imamo relativno malo izkušenj z izvajanjem rednega pouka na prostem in zdi se nam dragoceno s širšim prostorom deliti znanje, ki ga s seboj prinašata učiteljici permakulture iz Avstralije. Carolyn in Janet bosta Slovenijo obiskali konec maja v sklopu mednarodnega projekta Otroci v permakulturi. Z njima bomo poleg 6 dnevnega treninga za mednarodno skupino, organizirali tudi dvodnevne delavnice za slovenske pedagoge na treh različnih osnovnih šolah.

Objavljamo njun pogled na pedagogiko na prostem in o pozitivnem vplivu takšne oblike pouka na učitelja in otroke ter tako poskušamo vzpodbuditi učitelje za dodatno delo z obilo sadovi.

Če vas tematika zanima, se lahko dogovorimo na kakšen način želite pripraviti vsebino za objavo. Lahko pripravite vprašanja, lahko se udeležite Skype intervjuja z Janet in Carolyn, ki ga bomo izvedli v tem tednu ali pa kako drugače.

Za vabilo na delavnice za učitelje kličite spodnji tel. številki. Na povezavi najdete  opis mednarodnega treninga v Sloveniji. Spodaj najdete še izjavo za javnost, ki sta jo pripravili Carolyn in Janet.

V pričakovanju vašega odgovora, vas lepo pozdravljava, Tomislav Gjerkeš (031 708 011) in Lara Kastelic (031 231 681)


---------------------------------

Permakultura gre v šolo

Pionirki šolskih vrtov iz Avstralije prihajata v Evropo. Turnejo delavnic “Otroci v permakulturi” bosta pričeli maja v Veliki Britaniji, obiskali Finsko ter jo junija zaključili v Sloveniji.

Janet Millington in Carolyn Nuttall sta avtorici knjige “Učilnice na prostem: priročnik za šolske vrtove” in s seboj prinašata obilo izkušenj in idej za učenje in poučevanje, ki odgovarja trenutnim potrebam otrok.

Priznavata, da so sodobni otroci soočeni z nepredvidljivo prihodnostjo in hitrimi spremembami, kar pomeni, da je vprašanje kaj in kako učimo otroke izziv za vse nas. Carolyn in Janet verjameta, da lahko skozi prizmo permakulture odgovorita na mnogo od teh skrbi. Menita tudi, da šole lahko delujejo znotraj obstoječega kurikula in hkrati dosežejo rezultate, ki so ključni za dobrobit naših otrok.


Permaculture Goes to School

Two Australian teachers who are pioneers in the school garden movement are heading our way. They arrive in London in May and will be running workshops for the Children in Permaculture group in  various schools in the UK and Europe over the following six weeks.

Janet Millington and Carolyn Nuttall come with a school bag of experiences, ideas for future teaching and learning and copies of the book they co-wrote, “Outdoor Classrooms: a handbook for school gardens.”

They acknowledge that the modern child faces a future of uncertainty and quickening change which means that, what and how we teach the young is a thought provoking issue for us all.

Carolyn and Janet believe in the promise of Permaculture to answer many of these concerns. They believe that schools can work with their current curriculums to achieve the outcomes that they see as critical for the modern child.Ključne besede:
permakultura, narava, otroci, izobraževanje

 

Sorodne novice:

0,078125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.