Aktualne novice

Navidezno zdravo

dodano: 25.4.2016

aprilske novice SZZČN 2016

Navdušenje nad prvim regratom, koprivami in čemažem nam utegnejo kaj hitro pokvariti težave, na katere v želji po svežem pomladnem obroku niti ne pomislimo.

Pozor: gnojevka na travniku!
Že res, da Slovenija premore nešteto neoporečno čistih kotičkov in čudovito biotsko pestrost, vseeno pa bodite zelo pozorni, kje nabirate divje rastline. Gnojevka, ki jo kmetje polivajo po travnikih, namreč pogosto vsebuje kopico ostankov antibiotikov in drugih snovi, ki jih izločajo živali. Po tej poti na rastlinah končajo tudi ličinke številnih parazitov, ki v primeru malce manj natančnega pranja zelenjave prispejo tudi v naše telo. 

Polžja nadloga
Kot ste verjetno prebrali, bioresonančni terapevti opažajo hitro širjenje velikega metljaja (Fasciola hepatica). Tega zajedavca, ki povzroča bolezen fasciolozo, je pogosto najti v rastlinojedih živalih. Človek se z njim okuži naključno, z zaužitjem rastline, na kateri so ciste z ličinkami. Doslej so bile nevarne predvsem obvodne rastline, toda v zadnjem času okužbo prenaša tudi vmesni gostitelj – polž mlakar. Polžja nadloga torej ni nevarna le za vašo solato – še nevarnejša je za vas, kajti okužba z metljajem lahko pripelje do resnih prebavnih motenj in okvare jeter.

Medicina tej temi še vedno posveča zelo malo pozornosti. Tako velja, da utegne biti nevarno le uživanje vodne kreše in druge vodne zelenjave, ki raste na območjih, na katerih je najti ovce in posledično njihove fekalije. 

Kot vidite, celo nabiranja regrata ne gre prepustiti komur koli. Divja zelenjava je vsekakor nekaj najdragocenejšega, kar lahko zaužijete v teh dneh, vendar njeno uživanje zahteva več kot le nakup regrata na tržnici ali njegovo nabiranje na lokaciji, ki je ne poznate dobro. Že zato je skrajni čas, da regrat, osat in koprive začnete vzgajati na lastnem vrtu. Najvarnejša je hrana, ki zraste na vaši zemlji, torej tista, ki jo boste poleg tega tudi sami nabrali in temeljito oprali. 

V knjigi Sveža zelenjava za 365 dni v letu si boste lahko prebrali, zakaj je dobro, da koprive postanejo »gojena zelenjava« – in zakaj so dvignjene grede tudi odlična mehanska ovira, ki preprečuje, da bi se na rastlinah in ob njih znašli izločki polžev ter drugih živali, ki utegnejo biti nevarni prenašalci zdravstvenih težav. 

3,198242E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: