Aktualne novice

Navidezno zdravo

dodano: 25.4.2016

aprilske novice SZZČN 2016

Navdušenje nad prvim regratom, koprivami in čemažem nam utegnejo kaj hitro pokvariti težave, na katere v želji po svežem pomladnem obroku niti ne pomislimo.

Pozor: gnojevka na travniku!
Že res, da Slovenija premore nešteto neoporečno čistih kotičkov in čudovito biotsko pestrost, vseeno pa bodite zelo pozorni, kje nabirate divje rastline. Gnojevka, ki jo kmetje polivajo po travnikih, namreč pogosto vsebuje kopico ostankov antibiotikov in drugih snovi, ki jih izločajo živali. Po tej poti na rastlinah končajo tudi ličinke številnih parazitov, ki v primeru malce manj natančnega pranja zelenjave prispejo tudi v naše telo. 

Polžja nadloga
Kot ste verjetno prebrali, bioresonančni terapevti opažajo hitro širjenje velikega metljaja (Fasciola hepatica). Tega zajedavca, ki povzroča bolezen fasciolozo, je pogosto najti v rastlinojedih živalih. Človek se z njim okuži naključno, z zaužitjem rastline, na kateri so ciste z ličinkami. Doslej so bile nevarne predvsem obvodne rastline, toda v zadnjem času okužbo prenaša tudi vmesni gostitelj – polž mlakar. Polžja nadloga torej ni nevarna le za vašo solato – še nevarnejša je za vas, kajti okužba z metljajem lahko pripelje do resnih prebavnih motenj in okvare jeter.

Medicina tej temi še vedno posveča zelo malo pozornosti. Tako velja, da utegne biti nevarno le uživanje vodne kreše in druge vodne zelenjave, ki raste na območjih, na katerih je najti ovce in posledično njihove fekalije. 

Kot vidite, celo nabiranja regrata ne gre prepustiti komur koli. Divja zelenjava je vsekakor nekaj najdragocenejšega, kar lahko zaužijete v teh dneh, vendar njeno uživanje zahteva več kot le nakup regrata na tržnici ali njegovo nabiranje na lokaciji, ki je ne poznate dobro. Že zato je skrajni čas, da regrat, osat in koprive začnete vzgajati na lastnem vrtu. Najvarnejša je hrana, ki zraste na vaši zemlji, torej tista, ki jo boste poleg tega tudi sami nabrali in temeljito oprali. 

V knjigi Sveža zelenjava za 365 dni v letu si boste lahko prebrali, zakaj je dobro, da koprive postanejo »gojena zelenjava« – in zakaj so dvignjene grede tudi odlična mehanska ovira, ki preprečuje, da bi se na rastlinah in ob njih znašli izločki polžev ter drugih živali, ki utegnejo biti nevarni prenašalci zdravstvenih težav. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.