Aktualne novice

Tveganja otroških stekleničk

dodano: 27.3.2008

ETC novice, povzeto po JOURNAL STAR, 18. 2. 2008

Starši, ki ogrevajo plastične otroške stekleničke, tvegajo, da svoje otroke hranijo s sintetičnim hormonom, ki je povezan z reproduktivnimi in razvojnimi težavami, je pokazala nedavno objavljena raziskava.

Pri izdelavi trde polikarbonatne plastike uporabljajo kemikalijo bisfenol A. Ta se, če stekleničko segrejemo na 80 stopinj Celzija ali jo napolnimo z vročo vsebino, izlušči. Bisfenol A je sintetičen estrogen, ki lahko povzroči feminizacijo pri dečkih, nastop zgodnje pubertete pri deklicah, raka prostate, raka na dojkah in diabetes.

Približno 90 odstotkov vseh plastičnih otroških stekleničk, ki se prodajajo v Združenih državah Amerike, je narejenih tudi z bisfenolom A. Mike Schade, soavtor raziskave, je povedal, da je "edini primeren odgovor" na raziskavo zamenjava plastičnih stekleničk z bisfenolom A z  "varnejšimi izdelki, da preprečimo škodo, kjerkoli je to možno".
Na drugi strani pa so industrijske skupine ugotovitvam raziskave oporekale. Amy Chezem, predstavnica proizvajalcev otroških stekleničk, je povedala, da ugotovitve niso nove. "Industrija jih pozna; gre le za poskus preplaha staršev. Testi na živalih se opravljajo, a ne dajejo takih rezultatov, kot v realnem življenju."

Naš komentar: Če industrija ve, da rezultati testiranja na živalih niso primerljivi s tem, kar se zgodi pri  ljudeh, je treba spremeniti celotno metodologijo testiranja dovoljenih aditivov, pesticidov in vseh drugih strupov, za katere nam zatrjujejo, da so varni samo zato, ker so to potrdile (praviloma kratkotrajne) študije na živalih.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: