Aktualne novice

Tveganja otroških stekleničk

dodano: 27.3.2008

ETC novice, povzeto po JOURNAL STAR, 18. 2. 2008

Starši, ki ogrevajo plastične otroške stekleničke, tvegajo, da svoje otroke hranijo s sintetičnim hormonom, ki je povezan z reproduktivnimi in razvojnimi težavami, je pokazala nedavno objavljena raziskava.

Pri izdelavi trde polikarbonatne plastike uporabljajo kemikalijo bisfenol A. Ta se, če stekleničko segrejemo na 80 stopinj Celzija ali jo napolnimo z vročo vsebino, izlušči. Bisfenol A je sintetičen estrogen, ki lahko povzroči feminizacijo pri dečkih, nastop zgodnje pubertete pri deklicah, raka prostate, raka na dojkah in diabetes.

Približno 90 odstotkov vseh plastičnih otroških stekleničk, ki se prodajajo v Združenih državah Amerike, je narejenih tudi z bisfenolom A. Mike Schade, soavtor raziskave, je povedal, da je "edini primeren odgovor" na raziskavo zamenjava plastičnih stekleničk z bisfenolom A z  "varnejšimi izdelki, da preprečimo škodo, kjerkoli je to možno".
Na drugi strani pa so industrijske skupine ugotovitvam raziskave oporekale. Amy Chezem, predstavnica proizvajalcev otroških stekleničk, je povedala, da ugotovitve niso nove. "Industrija jih pozna; gre le za poskus preplaha staršev. Testi na živalih se opravljajo, a ne dajejo takih rezultatov, kot v realnem življenju."

Naš komentar: Če industrija ve, da rezultati testiranja na živalih niso primerljivi s tem, kar se zgodi pri  ljudeh, je treba spremeniti celotno metodologijo testiranja dovoljenih aditivov, pesticidov in vseh drugih strupov, za katere nam zatrjujejo, da so varni samo zato, ker so to potrdile (praviloma kratkotrajne) študije na živalih.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.