Aktualne novice

Kar sejemo ...

dodano: 25.4.2016

Sanja Lončar, urednica (uvodnik majskih novice SZZČN 2016)

Še pred kakimi stotimi leti je nosečnost veljala za normalen pojav v življenju ženske. Praviloma je bil edini kritičen trenutek porod, ki se je včasih zapletel, zaradi česar je pomenil tveganje za porodnico in otroka. 

Dandanes so porodi varnejši, česar pa ne moremo trditi o poteku nosečnosti. Zanositev in otrokov prenatalni razvoj namreč spremlja veliko več tveganj kot včasih. Res protislovno, sploh če pomislimo, da so bili nekoč ljudje prej lačni kot siti in da so živeli v manj udobnih razmerah, povrhu pa so bili veliko manj izobraženi. 

Zdajšnje bodoče mamice nosečnost vse pogosteje doživljajo kot bolezensko stanje, ki zahteva nenehen zdravniški nadzor, mirovanje, posebna prehranska dopolnila, medicinsko urejanje ravni sladkorja v krvi in nenehno preverjanje, »kako gre otroku«. Je to v resnici razvoj – ali zgolj še en dokaz več, da nekaj počnemo narobe?

Kar sejemo, to bo zraslo – prav zato smo se odločili to številko posvetiti nekaterim ključnim pogojem za razvoj zdravih otrok. Ključne besede:
nosečnost, zanositev, otroci, razvoj, zdravje

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: