Aktualne novice

Kar sejemo ...

dodano: 25.4.2016

Sanja Lončar, urednica (uvodnik majskih novice SZZČN 2016)

Še pred kakimi stotimi leti je nosečnost veljala za normalen pojav v življenju ženske. Praviloma je bil edini kritičen trenutek porod, ki se je včasih zapletel, zaradi česar je pomenil tveganje za porodnico in otroka. 

Dandanes so porodi varnejši, česar pa ne moremo trditi o poteku nosečnosti. Zanositev in otrokov prenatalni razvoj namreč spremlja veliko več tveganj kot včasih. Res protislovno, sploh če pomislimo, da so bili nekoč ljudje prej lačni kot siti in da so živeli v manj udobnih razmerah, povrhu pa so bili veliko manj izobraženi. 

Zdajšnje bodoče mamice nosečnost vse pogosteje doživljajo kot bolezensko stanje, ki zahteva nenehen zdravniški nadzor, mirovanje, posebna prehranska dopolnila, medicinsko urejanje ravni sladkorja v krvi in nenehno preverjanje, »kako gre otroku«. Je to v resnici razvoj – ali zgolj še en dokaz več, da nekaj počnemo narobe?

Kar sejemo, to bo zraslo – prav zato smo se odločili to številko posvetiti nekaterim ključnim pogojem za razvoj zdravih otrok. Ključne besede:
nosečnost, zanositev, otroci, razvoj, zdravje

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.