Aktualne novice

Kaj vse »poje« otroška koža

dodano: 10.7.2007

Celo v otroški kozmetiki najbolj znanih blagovnih znamk najdete na prvem mestu naftni derivat »parafinum liqudum«, ne manjka pa niti derivatov PEG, ki nasilno odpirajo pore. V nekaterih izdelkih so z neodvisnimi testi ugotovili tudi visoko vsebnost dietilftalatov, ki poškodujejo jetra, formaldehide in druge škodljive snovi.

Test robčkov za dojenčke, ki ga je OKO TEST objavil v številki 11/2005, je med najslabše uvrstil robčke z losjonom Penaten Baby in Baby Fresh (veriga Woolworth). Zaradi derivatov PEG in preveč parafina oz. silikonov so slabše ocenili tudi robčke Pampers. PEG derivate vsebuje tudi otroški šampon in kopel Bubchen. Enako je s šamponom Penaten baby, kremo in kopeljo s kamilico Penaten.

Še posebej pozorni bodite pri izbiri sredstev za zaščito pred soncem. Med 25-imi izdelki so na testu 6/2004 dobro in zelo dobro oceno dobili le trije izdelki: Dreaming Sun, Dr. Hauschka in Weleda. Seznam vseh škodljivih snovi, ki so jih našli v znanih konvencionalnih blagovnih znamkah, ki nam obljubljajo varnost za naše otroke, pa je naravnost srhljiv.

Kozmetična industrija pri odraslih še vedno vztraja na stališču (ki so ga mnoge nevladne organizacije in neodvisne raziskave že ovrgle), da koža preprečuje vdor morebitnih kemičnih snovi v naše telo in da slednje ne morejo priti (po krvi) do notranjih organov.

Padla je tudi teorija, da placenta otroka varuje pred vsem hudim. Danes vemo, da se otroci rojevajo z zalogo skoraj vseh strupov, ki so se desetletja nalagali v materinem telesu. Povprečen zahodnjak tako ob rojstvu dobi »doto v vrednosti« več kot 200 kemikalij, ki obremenjujejo njegovo majhno telo vse od prvega dne. Zato, bodoče mamice, pozor: vse, kar daste na svoje telo v želji, da bi bile videti lepše, preprečile strije ali odpravile kakšno drugo težavo, pride v telo vašega še nerojenega otroka. Dojenčkova koža je izrazito nežna, tanka in skoraj brez zaščitnih olj. Povprečna debelina njegove kože znaša le 1/5 debeline kože odraslega čoveka.

Zaščitne funkcije epidermisa in zaščitni plašč pH se začnejo razvijati šele v četrtem letu starosti. Otroška koža je zelo občutljiva in se zelo hitro odziva na spremenjene zunanje dejavnike, kot so temperaturna nihanja in neprimerna nega kože.

Če svojemu otroku resnično želite najboljše, ne dajajte na njegovo kožo ničesar, kar mu ne bi dali v usta.

Takšnih izdelkov je na srečo vse več in ponje ni več treba v tujino. Le vedeti morate, kaj je kaj in kako kdo skrbi za kožo vašega otroka. Tudi na tem področju namreč ne manjka obljub in sklicevanja na naravo, ko pa je trditve treba dokazati s certifikati, mnogi ostanejo brez besed. Certifikati BDIH, EKO, BIO in BIODINAMICNO vam zagotavljajo najvišjo varnost.

Za nego lahko uporabljate tudi kakovostna olja in masti — kot je na primer kokosova mast, ki tako kot v telesu, tudi na koži deluje proti glivicam, bakterijam, virusom in zajedavcem.

Prav tako so nekatere rastline dokazale svojo blagodejnost za otroško kožo: - ognjič učinkovito preprečuje degenerativne spremembe na koži, deluje kot otrokov zaščitni toplotni plašč, v prvem letu telesu pomaga pri pravilni vzpostavitvi kožnih funkcij. Deluje tudi eterično; - vrtnica poskrbi tako za telo kot za dušo in ju pomaga uskladiti.

Tistega, kar lahko doseže narava, nikoli ne bodo zmogla sintetična sredstva!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.